Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Φόντα, γνωστός από την ταινία «Easy Rider»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα, γιος του θρύλου του αμερικανικού κινηματογράφου Χένρι Φόντα και μικρός αδελφός της Τζέιν Φόντα, που έγινε διάσημος χάρη στον ρόλο του στην καλτ ταινία Easy Rider (1969, σε σκηνοθεσία Ντένις Χόπερ) απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο θάνατός του οφειλόταν σε αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων από τον οποίο έπασχε, εξήγησε εκπρόσωπος της οικογένειας Φόντα σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Πίτερ Φόντα απεβίωσε», αναφέρει η ανακοίνωση των Φόντα. «Ενώ θρηνούμε την απώλεια αυτού του γλυκού και αβρού άνδρα, ευχόμαστε οι πάντες να τιμήσουν το αδάμαστο πνεύμα του και την αγάπη του για τη ζωή. Προς τιμή του Πίτερ, σας παρακαλούμε υψώστε το ποτήρι σας σε μια πρόποση στην ελευθερία», προστίθεται στην ανακοίνωση της οικογένειας.

Με την αδερφή του, Τζέιν Φόντα

Ποιος ήταν ο Πίτερ Φόντα
Παρόλο που διέθετε «βαρύ» επώνυμο στο Χόλιγουντ, ο Πίτερ Φόντα«χάραξε» την δική του πορεία με τις αντικομφορμιστικές τους τάσεις και το πηγαίο ταλέντο του. Γεννήθηκε το 1940 στη Νέα Υόρκη και ήταν μόλις 10 ετών όταν πέθανε η μητέρα του, Φράνσις Φορντ Σίμουρ. Η σχέση του Φόντα με τον πατέρα του ήταν περιορισμένη αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει ότι είχαν έρθει πιο κοντά τα χρόνια πριν από τον θάνατο του Χένρι Φόντα, το 1982.

Παρόλο που ο Πίτερ δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη του πατέρα του και της μεγαλύτερης αδερφής του, η επίδραση του Easy Rider (που πρόσφατα γιόρτασε την 50η του επέτειο) εδραίωσε τη θέση του στην ποπ κουλτούρα.

To «Easy Rider», σε σενάριο των Πίτερ Φόντα, Ντένις Χόπερ και Τέρι Σάουδερν, με πρωταγωνιστές τους δύο πρώτους και σε σκηνοθεσία του Χόπερ, είναι μια από τις εμβληματικές ταινίες της αμερικανικής αντικουλτούρας των «σίξτις». Αναφέρεται στην αναζήτηση της ελευθερίας μέσω μιας οδύσσειας με μοτοσικλέτες στις μεγάλες εκτάσεις των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εικόνα του Πίτερ Φόντα πάνω στην τσόπερ του, μια Harley-Davidson βαμμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, είναι εμβληματική του κινηματογράφου εκείνης της εποχής. Ένα αντίγραφο αυτής της μηχανής πωλήθηκε το 2014 σε πλειστηριασμό έναντι 1,35 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Φόντα είχε συνεργαστεί με τον Ντένις Χόπερ στη συγγραφή του σεναρίου του θρυλικού φιλμ, η παραγωγή και η σκηνοσία του οποίου κόστισε μόλις 380.000 δολάρια. Τα παγκόσμια ακαθάριστα κέρδη της ταινίας έφτασαν τα 40 εκατ. δολάρια παγκοσμίως, ένα αρκετά σημαντικό ποσό για την εποχή. Η ταινία αποθεώθηκε στις Κάννες και απέσπασε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Το American Film Institute την έχει συμπεριλάβει στις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες.

Ο Χένρι Φόντα υπήρξε ακόμη μία φορά υποψήφιος για Όσκαρ στην καριέρα του, για την ερμηνεία του ως βετεράνος του Βιετνάμ και χήρος μελισσοκόμος στο Ulee’s Gold. Τελικά βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για τον ίδιο ρόλο.

Πιο πρόσφατα, ο Πίτερ Φόντα είχε υποδυθεί τον Μεφιστοφελή στην ταινία «Ghost Rider» (Καβαλάρης Φάντασμα, 2007). Η τελευταία του ταινία με τίτλο «The Last Full Measure», με τους Σάμιουελ Τζάκσον, Μόργκαν Φρίμαν και Λώρενς Φίσμπερν, πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Στρατευμένος οικολόγος, ο ηθοποιός είχε προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, όταν είχε χαρακτηρίσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «προδότη» κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε τη μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που είχε προκληθεί από την καταστροφή της πετρελαϊκής πλατφόρμας Deepwater Horizon.