«Παγώνει» ο καιρός από τα μέσα της άλλης εβδομάδας: Πολικές αέριες μάζες πιθανώς να φέρουν χιόνια! (φωτο)

Ο καιρός… αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να «φορέσει» τα χειμωνιάτικά του, επιμένοντας σε συνθήκες άνοιξης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός σήμερα θα παρουσιάσει μια μερική μεταβολή, καθώς αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, μικρής διάρκειας, στα βόρεια και δυτικά ορεινά. Το μίνι κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ενώ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί, εκ νέου, αισθητά.

Το… ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού, ωστόσο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα διακοπεί απότομα με την έλευση του Φεβρουαρίου.
Καιρός: Κακοκαιρία που θα προκαλέσει προβλήματα «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι
Από την Τετάρτη είχαν αρχίσει να διακινούνται προγνώσεις για νέα μεταβολή του καιρού και ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας την προσεχή εβδομάδα. Ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε μια νέα του ανάρτηση υποστήριξε ότι σύντομα ο Φλεβάρης «θα θυμηθεί ότι ανήκει στον χειμώνα, φέρνοντάς μας μια σημαντική κακοκαιρία στα μέσα της άλλης εβδομάδας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα είναι «ικανή να δημιουργήσει και αρκετά προβλήματα» και το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεκινήσει να εκδηλώνεται στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Δίνοντας λεπτομέρειες για την αλλαγή του καιρού, ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Σκανδιναβίας θα κινηθούν νοτιότερα καλύπτοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής – ανατολικής Ευρώπης. «Καθώς αυτές οι αέριες μάζες θα συναντήσουν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες κοντά στη θάλασσα της Αδριατικής, θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο “πιεζόμενο” από τις υψηλές πιέσεις δυτικότερα θα το αναγκάσουν να κινηθεί ανατολικά νοτιοανατολικά» προσθέτει.

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, όπως επισημαίνει, θα σαρώσει «τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά προκαλώντας ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή μας ικανή να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα.»

Προγνωστικός χάρτης για τον καιρό της 6ης Φεβρουαρίου:

Καταιγίδες και χιόνια τα «συστατικά» του καιρού
Ο μετεωρολόγος υποστηρίζει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, κατά το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας, «θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες καταιγίδες θα δείξουν μία προτίμηση σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές, οι πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και πιο χαμηλά, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.»

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, πιο ακριβή στοιχεία για τον καιρό, και κυρίως για το «αν τα χιόνια θα καταφέρουν να φτάσουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ή ακόμα και σε πόλεις» θα είναι διαθέσιμα στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Καταλήγοντας, ο μετεωρολόγος σημειώνει για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας:

«Αν θεωρήσουμε ότι το ψύχος δεν θα “εκφυλιστεί”, τότε και καθώς τα προγνωστικά δείχνουν το βαρομετρικό χαμηλό να παίρνει θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, είναι πιθανό να δούμε τα χιόνια να φτάνουν σε χαμηλά υψόμετρα και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα κάτι που θα διαλευκανθεί με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.»

H ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τη μεταβολή του καιρού: