Περνούν από… κόσκινο τους δανειολήπτες που είναι στο «κόκκινο» – Και στο… βάθος νέο κύμα πλειστηριασμών

Απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis και του ΕΦΚΑ, δηλαδή στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία των «κόκκινων» δανειοληπτών, θα έχουν από σήμερα οι τράπεζες προκειμένου να περάσουν από κόσκινο τους φακέλους περίπου 100.000 πολιτών που προσπαθούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για να προστατέψουν το σπίτι τους από πλειστηριασμούς!

Συγκεκριμένα -όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία» σήμερα ενεργοποιείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δίνει άμεση δυνατότητα στις τράπεζες να αποδείξουν στο δικαστήριο, πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη δικάσιμο, ποιο είναι το περιουσιακό προφίλ του δανειολήπτη. Η απόδειξη αυτή θα επισύρει άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του δανειολήπτη με την εκκρεμή αίτηση στον νόμο Κατσέλη, έστω και αν τυπικά η εκδίκαση της υπόθεσής του θα γίνει στον χρόνο που έχει οριστεί.

Με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας για τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη οι τράπεζες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΦΜ του δανειολήπτη να έχουν απευθείας πρόσβαση στο προφίλ του σε Taxis (Ε1, Ε3, Ε9) και ΕΦΚΑ. Έχοντας πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη που έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες θα μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτός είναι μη επιλέξιμος για προστασία και να προσκομίσουν αποδείξεις στο δικαστήριο, υποβάλλοντας αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή της προστασίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία των οφειλετών του ν. Κατσέλη εντός πέντε ημερών.

Θα «ξεσκεπάζονται» άμεσα οι οφειλέτες
Μέχρι σήμερα, αν και η άρση απορρήτου έδινε στις τράπεζες το δικαίωμα να αναζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη για να αποδείξουν ότι αυτός δεν δικαιούται την προστασία του νόμου Κατσέλη, στην πράξη ήταν δύσκολο να το κάνουν. Και αυτό διότι έπρεπε να αντλούν χειροκίνητα την πληροφόρηση αυτή πηγαίνοντας είτε στις ΔΟΥ είτε σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Πλέον, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα «σκανάρει» τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη που έχει λάβει καθεστώς προστασίας και αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη δικαστικά, οι τράπεζες θα μπορούν να «ξεσκεπάσουν» άμεσα όσους οφειλέτες δρουν καταχρώμενοι την προστασία του νόμου, να προσφύγουν στο δικαστήριο ακυρώνοντάς την και να κινήσουν άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

newsbreak.gr