Πιερρακάκης: Αστυνομικές ταυτότητες με ψηφιακή υπογραφή!

Στα σκαριά η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού από τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών από τον Γιώργο Γεωργαντά

Στα βήματα που θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης και εξυπηρέτησης του πολίτη αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνάντηση που είχαν με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ψηφιακής πολιτικής.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής προσωπικοτήτων στην οποία θα συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves.

Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας από το 2006 έως το 2016 και είναι διεθνώς γνωστός για τη συμβολή του στον μετασχηματισμό της Εσθονίας στο πλέον πρότυπο ψηφιακό κράτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρίνισε ότι θα έχουν ψηφιακή υπογραφή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο μέρος των επαφών τους με τη διοίκηση από τον υπολογιστή της δουλειάς ή του γραφείου τους.

Στόχος είναι να φθάσουμε στον Αριθμό Μητρώου Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους σημερινούς αριθμούς και κωδικούς (αστυνομική ταυτότητα, κοινωνική ασφάλιση κοκ).

Οι συγκεκριμένες κινήσεις περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που ετοιμάζει ο αρμόδιος υφυπουργός Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο έτερος υφυπουργός που έχει αναλάβει την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να μη ψηφιοποιηθεί το χάρος τόνισε πως ότι εργασία θα γίνεται από τους υπολογιστές θα μπορεί να εκτελεστεί και στα ΚΕΠ για όσους δεν έχουν πρόσβαση ή άνεση με το διαδίκτυο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδειξε ιδιαίτερο βάρος και στα θέματα ασφάλειας και κυρίως στο ζήτημα της προστασίας κρίσιμων υποδομών από διαδικτυακές επιθέσεις.