Σαμαράς: Δεν έδωσα εξηγήσεις για την πρωινή μου απουσία!

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ούτε του ζητήθηκαν ούτε έδωσε, ούτε θα μπορούσαν να του είχαν ζητηθεί εξηγήσεις για την απουσία του από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Λήξαν θεωρεί το Μαξίμου το ζήτημα της απουσίας του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία για το ποδόσφαιρο. Η απουσία του έδωσε αφορμή για πολλές συζητήσεις και διαφορετικές πολιτικές ερμηνείες.   Το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό ότι  με τον πρώην πρωθυπουργό επικοινώνησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και στην επικοινωνία τους ο κ.Σαμαράς του είπε ότι δεν παρέστη για προσωπικούς λόγους.
Με αφορμή ωστόσο δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «εξηγήσεις Σαμαρά» συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού μετέφεραν τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί».

Τι είχε προηγηθεί

«Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον ενημέρωσε για τους λόγους της απουσίας του από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή. Οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί».

Αυτό είχε γίνει γνωστό το μεσημέρι, και ενώ είχαν αρχίσει ο θόρυβος μετά την δεύτερη-και αυτή την φορά ηχηρή- απουσία του Αντώνη Σαμαρά από διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο πρώην πρωθυπουργός αφότου απείχε (δικαιολογημένα) από την ιστορική ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνοντας μία ομολογουμένως χλιαρή επιστολή που δεν περιείχε ούτε καν το όνομα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, δεν συμμετείχε στην υπερψήφιση της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Και μπορεί η τροπολογία στην οποία προβλεπόταν μετατροπή της ποινής υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης, σε τιμωρία αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών να εγκρίθηκε με 156 θετικές και 90 αρνητικές ψήφους, το αποτέλεσμα, όμως, αποτυπώνει δύο ψήφους λιγότερες από τις 158 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η μία ανήκει στον βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργο Βαγιωνά, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή στην οποία δήλωνε πρόθεση υπερψήφισης της τροπολογίας. Η δεύτερη είναι του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αιφνιδίασε και την ίδια την κυβέρνηση, η οποία δεν είχε καμία
ενημέρωση. Συνεργάτες του, μάλιστα, έσπευδαν να διαψεύσουν τόσο το σενάριο της ασθενείας και νοσηλείας του σε κάποιο νοσοκομείο, όσο και την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες που διακινούταν τις τελευταίες ώρες. Είναι καλά στην υγεία του και έχει εδώ και ημέρες επιστρέψει στην Αθήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και παρά τις εξηγήσεις για «προσωπικούς λόγους» που επέβαλαν την απουσία, δεν είχε προϊδεάσει το Μέγαρο Μαξίμου για τις προθέσεις του να μην είναι παρών στην ψηφοφορία, ούτε έστειλε επιστολή με πρόθεση ψήφου. Δια της εις άτοπον απαγωγής συμπεραίνει κανείς ότι η απουσία του ήταν θέμα επιλογής. Και αυτό, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων» ήταν το μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές της Ν.Δ., ιδίως τους βουλευτές της
Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Κατά πολλούς, η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για τον ΠΑΟΚ ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μένει να αποδειχθεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι. Αν και δηλωμένος Ολυμπιακός, η αδυναμία που τρέφει στην ομάδα του δεν φαίνεται να ήταν αυτή που καθόρισε την
απουσία του πρώην πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Στα γαλάζια πηγαδάκια, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη η απουσία του Αντώνη Σαμαρά, με πολλούς βουλευτές να λένε με νόημα ότι «άρχισαν τα όργανα».