Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης το διάγγελμα Mητσοτάκη! Εξειδίκευση των μέτρων από υπουργούς – Ανοιχτές οι εκκλησίες! – Στις 9 Μαΐου οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά!

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα με τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τη σκυτάλη της ξεδίπλωσης του σχεδίου μετάβασης θα λάβουν κατόπιν του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδικεύοντας με βάση τον τομέα ευθύνης τους τον οδικό χάρτη, προκειμένου οι πολίτες να εμπεδώσουν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

 Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο θα ανοίξουν και για το ποίμνιο.

Όσον αφορά τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά αυτοί μεταφέρονται και θα πραγματοποιηθούν το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 9 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα σε πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα να ασπαστούν την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού.

Με κεντρικό πρόταγμα, «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση», με «σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα» τόνισε ο κ. Πέτσας, περιγράφοντας πως το «συγκροτημένο σχέδιο» θα έχει «επιμέρους στοχευμένες φάσεις», ενώ ο «κανόνας θα είναι ότι θα προβλέπονται στάδια”, ώστε να ελέγχονται στο ενδιάμεσο τα μέτρα ως προς τη διασπορά της πανδημίας».

«Σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν είναι να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στο σπίτι μας. Σκοπός των περιοριστικών μέτρων ήταν αν πάρουμε τη ζωή μας πίσω» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι στην πορεία μετάβασης στην κανονικότητα σε λίγες ημέρες «θα μας συντροφεύουν μέτρα τήρησης της υγειονομικής προστασίας», όπως η «χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς», επιβεβαιώνοντας της σχετική συζήτηση.

Τα στάδια επιστροφής

Ενόψει της αυριανής παρουσίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα» και «σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο», αφού «ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας έθεσε τους πρώτους σταθμούς του οδικού χάρτη, αναφέροντας ότι:

– Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.
– Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
– Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
– Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο.
– Ακολουθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

Εκτός νομού σε… δόσεις

Ειδικά για τις μετακινήσεις εκτός νομού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα υπάρξουν διαφορετικές φάσεις για την έξοδο από τα αστικά κέντρα, ώστε να μην καταγραφούν φαινόμενα μαζικών μετακινήσεων. Στον αντίποδα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της άρσης των μέτρων τοποθέτηση την κατάργηση του συστήματος ελέγχου των μετακινήσεων μέσω γραπτής βεβαίωσης ή sms στο 13033.

Μάσκες στο μετρό

Παράλληλα, για «χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας τη σχετική συζήτηση για αυξημένα μέτρα προστασίας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις και αναφορικά με την εξειδίκευση των μέσων ατομικής προστασίας στο εξής, τα οποία, ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα παραμείνουν στη ζωή μας.

Σε δύο φάσεις η Εκκλησία

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των εκκλησιών στον απόηχο και της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.κ. Ιερωνύμου προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας τοποθέτησε στην πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων τη δυνατότητα ατομικής λατρείας, μεταθέτοντας στο δεύτερο κύμα των μέτρων την λειτουργία των ιερών ναών παρουσία ποιμνίου.

Μέτρα για 1.8 εκατομμύρια Έλληνες

Μετά τις αυριανές ανακοινώσεις, την Τετάρτη στις 11 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, ενώ μέχρι τις 8 Μαϊου ολοκληρώνεται η «πρώτη φάση» καταβολής ενισχύσεων προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην κατεύθυνση αυτή, αύριο, Τρίτη καταβάλλεται η ενίσχυση των 800 ευρώ σε 105.000 εργαζόμενους (συνολικά το έχουν λάβει 686.000 άτομα), σήμερα καταβάλλεται το επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ μέχρι τις 8 Μάϊου θα έχει καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή, με το πρώτο κύμα μέτρων στήριξης να καλύπτει 1,8 εκατομμύρια εργαζομένους.

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής το επικρατέστερο σενάριο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θέλει τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα να γίνεται σε τρεις φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα ξεκινήσει στις αρχές του Μαΐου, η δεύτερη προς το τέλος του ίδιου μήνα και η τρίτη περί τα μέσα Ιουνίου.

Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις υπολογίζεται ότι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους περί τους 200.000-300.000 και έτσι μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να έχουν επιστρέψει όλοι όσοι έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Οπως έγινε και με τη λήψη των μέτρων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ώστε η επιστροφή να γίνει με συντονισμένο τρόπο και ξεχωριστά ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά τα σχολεία στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στα εξής:

– Στις 11 ή στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που η λειτουργία τους θα γίνει με τήρηση των κανόνων απόστασης.

– Προς το τέλος Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, για τα οποία είναι πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.