Στοιχεία-σοκ στη Βουλή για τις φυλακές: Ανθρωποκτονίες, αυτοσχέδια όπλα και ναρκωτικά!

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ανομίας και ύπαρξης ναρκωτικών στις φυλακές προκύπτουν από τα στοιχεία που κατέθεσε στιγμή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Στο διάστημα 1.1.2015 έως και 15.9.2019 εντοπίστηκαν 1.546 αυτοσχέδια όπλα και έγιναν 525 συμπλοκές κρατουμένων, 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, 7 ανθρωποκτονίες, 28 αυτοκτονίες, 42 στάσεις, 2528 κατασχέσεις κινητών και 561 περιπτώσεις ναρκωτικών

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία όσον αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα ο κ. Οικονόμου ανέφερε:
«Για το κατάστημα Κορυδαλλός 1, είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα (σ.σ. 1.1.2015-15.9.2019): 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα».

Ο Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι με αυτή την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν μπορούμε να μιλάμε για άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής

«Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή των ίδιων των κρατουμένων, τη ζωή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ασφάλειά τους εντός και εκτός φυλακών και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο σε ένα εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των φυλακών».

Όσον αφορά  τα μέτρα που θα ληφθούν για την από δω και πέρα αντιμετώπιση του θέματος ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ομάδα που αυτή την περίοδο δρα στον Κορυδαλλό και αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών.

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα τοποθετηθούν συσκευές «jammer» για την  απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων ενώ μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε και σε ερωτήματα για την  απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού. «Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι – το θέσατε εξ υπαρχής – υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά., που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις».