Στο «Γιαβούζ» ο Τούρκος υπ. Ενέργειας: Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις, θα φέρουμε κι άλλο πλοίο!

Το «μήνυμα» του Φατίχ Ντονμέζ προς την Κύπρο κατά την επίσκεψή του στο τουρκικό γεωτρητικό πλοίο, το οποίο χαρακτήρισε  «σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες» -Ξεπέρασε τα 1.700 μέτρα η γεώτρηση

Δύο τουρκικά σκάφη συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ένα ακόμα θα καταφθάσει στην περιοχή μέσα σε αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο «Γιαβούζ»,

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως οι έρευνες έχουν φτάσει σε βάθος 1.710 μέτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, κατά την επιθεώρηση του σκάφους, ο Ντονμέζ είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού, μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας του Λιμενικού συνόδευαν το «Γιαβούζ».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε: «Όπως γνωρίζετε το Γιαβούζ είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Καρπάζ 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1.710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε πρώτα ο Αλλάχ όταν φτάσουμε στον στόχο, να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο. Το σλόγκαν μας είναι ‘Εάν υπάρχει, θα το βρούμε’. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο».

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στο νησί γενικότερα θα υπάρχουν δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία της Τουρκίας. «Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος). Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Ορούτς Ρέις. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα», ανέφερε.

Για την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά προς την Ελληνοκυπριακή για σύσταση κοινής επιτροπής για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία τη στηρίζει. «Όπως γνωρίζετε εμείς στηρίζουμε μέχρι τέλους την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ομογενών μας που ζουν στην ‘τδβκ’. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα παράνομα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που κήρυξε μονομερώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά προκαλώντας τετελεσμένα. Τον περασμένο μήνα η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ υπέβαλε πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για την κοινή αξιολόγηση των υδρογονανθράκων και των διαμοιρασμό τους με δίκαιο τρόπο. Ωστόσο η ‘Ελληνοκυοριακή διοίκηση’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, απέρριψε αυτή την πρόταση. Ελπίζουμε ότι αυτή η σοβαρή πρόταση θα επανεξεταστεί και θα είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να συναντηθούν οι δύο πλευρές για να υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις θα στηρίξουμε αυτές τις συναντήσεις», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλει να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις εργασίες γεώτρησης που γίνονται σε όλο το νησί και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Εντογάν για τη στήριξη που προσφέρει για το θέμα, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση. «Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα θα δώσουμε τα καλά νέα. Ασφαλώς αυτή η αναζήτηση είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση. Οι άγνωστες πτυχές είναι πολλές. Για να μειωθούν αυτές οι άγνωστες πτυχές χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Γιαβούζ του οποίου αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του, είναι ένα από τα 15-16 πλοία του κόσμου. Είμαστε από τις 5-6 χώρες του κόσμου που μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις γεωτρήσεις. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία γι αυτού τους είδους τις γεωτρήσεις. Διεξάγουμε αυτές τις εργασίες με τουρκικό προσωπικό κυρίως. Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα το προσωπικό που βλέπουμε εδώ μέσα θα είναι μόνο Τούρκοι πολίτες. Επειδή αυτό είναι εθνικό ζήτημα, γνωρίζουμε ότι έχουμε τη στήριξη και τις προσευχές τόσο των πολιτών μας που ζουν στην Τουρκική Δημοκρατία όσο και των ομογενών μας στην ‘τδβκ’», ανέφερε.

Και ο λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’ Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την “αποφασιστική” του στάση στην ανατολική Μεσόγειο. «Σήμερα πραγματικά για μας είναι μια πολύ σημαντική μέρα», ανέφερε.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει το Reuters, οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει την αντίδραση των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει στείλει ήδη δύο γεωτρύπανα, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», όπως και ένα ερευνητικό σκάφος, στα νερά ανοικτά της Κύπρου, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας που κάνει λόγο για υπονόμευση της ασφάλειας στην περιοχή.

Η ανάρτηση στο Twitter

Το «σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες», γεωτρητικό πλοίο Γιαβούζ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι επισκέφθηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Στο μήνυμά του που συνοδεύεται και από 4 φωτογραφίες, ο κ. Ντονμέζ αναφέρει ότι μαζί του ήταν ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος «υπουργός ενέργειας», Χασάν Τατσόι.

«Επιθεωρήσαμε επιτόπου τις εργασίες, λάβαμε πληροφόρηση. Το Γιαβούζ, λαμβάνοντας στήριξη από το έθνος μας, θα συνεχίσει την γεώτρηση», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.