Στο ΣτΕ οι επιχειρηματίες της εστίασης για τον αντικαπνιστικό: «Θα καταστραφούμε!»

Μαζική προσφυγή στο ΣτΕ κατά του αντικαπνιστικού νόμου ετοιμάζονται να κάνουν οι καταστηματάρχες του κλάδου εστίασης, καθώς πιστεύουν ότι η ολική-οριζόντια απαγόρευση του καπνίσματος στα μαγαζιά τους θα ρίξει κατακόρυφα την κίνηση και θα είναι καταστροφική στην ήδη «πληγωμένη» αγορά της διασκέδασης.

Οι «αντάρτες» υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική ζημία από την ήδη υπάρχουσα σε μπαρ, καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια. Γνώμη τους είναι πως η κυβέρνηση έπρεπε να επιλέξει πιο ήπιες-μεταβατικές λύσεις.

Βασικό αίτημά τους στην προσφυγή θα είναι η αναγνώριση της δυνατότητας «όσων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του κλάδου της Εστίασης επιθυμούν και ειδικά εάν είναι μικρότερα των 100m2, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, να ενταχθούν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως “καπνιζόντων”».

Υπενθυμίζεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος κομίζει βαρύτατα πρόστιμα και για τους παραβάτες καπνιστές αλλά και για τις επιχειρήσεις όπου καταγράφεται η παράβαση.

Τι προτείνουν στη Βουλή

Για την υιοθέτηση πιο ήπιων λύσεων, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το κύριο αίτημα των καταστηματαρχών, όπως προαναφέρθηκε, είναι να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου όσοι επαγγελματίες της εστίασης τηρούν όλες τις προδιαγραφές, έχοντας δηλαδή:

Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα
Το ΠΑΣΚΕΔΙ υποστηρίζει ότι αν τηρούνται τα παραπάνω και κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο καταστηματάρχης «πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο».

Οι καταστηματάρχες προτείνουν «την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση».

Παράλληλα, το ΠΑΣΚΕΔΙ επισημαίνει ότι λαμβάνει μηνύματα δυσαρέσκειας για τον αντικαπνιστικό νόμο από τα 40.000 μέλη του και υπογραμμίζει την ανάγκη «η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο» και «τα καταστήματα Εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας από το ΠΑΣΚΕΔΙ, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Και κάπως έτσι το συμβούλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ κατέληξε να συμβουλεύσει όλα τα μέλη του να κινηθούν νομικά. Συγκεκριμένα, προτείνει:

Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου
Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)
Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων