Στο τραπέζι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό!

«Τεστ» για το «αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση»
διευκρίνισε.

«Δεν μπορώ εγώ κι ο Χαρδαλιάς να είμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή. Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς, κάναμε συνολική παρουσίαση πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά» διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛΑΣ για τους κεντρικούς δρόμους, και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες» ανέφερε ο υπουργός, και προέτρεψε τους πολίτες αν βλέπουν δρόμο με κόσμο «να μην πηγαίνουν εκεί» προστατεύοντας τους εαυτούς τους. «Είναι αδύνατο να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου» ξεκαθάρισε πάντως, αποσαφήνισε όμως ότι θα είναι «λελογισμένη αν τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στις μισές κατειλημμένες ΜΕΘ από ό,τι ήμασταν στο ανώτερο σημείο της πανδημίας περί τα τέλη Νοεμβρίου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξαφνική άνοδο της πανδημίας, έχουμε περιθώριο ασφαλείας για να μπορούμε να προλάβουμε ξανά αυστηρότερα μέτρα χωρίς να φτάσουμε στο ανώτατο σημείο αντοχής του ΕΣΥ» επισήμανε.

Το παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων – Τα επόμενα βήματα που εξετάζουν στο Μαξίμου

Χαρακτηριστικά πρεμιέρας μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποκτά το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων, που παρέμεναν κλειστά επί της ουσίας και παρά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα με το click away από τις 7 του περασμένου Νοέμβρη.

Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, που ελήφθη όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βεβαιώθηκε πρώτον ότι είναι σαφώς καλύτερα από τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεύτερον ότι τα κλειστά μαγαζιά προσθέτουν ισχυρά πλήγματα σε εργαζόμενους, επιχειρηματίες και γενικότερα στην ελληνική οικονομία- υπολογίζουν απώλειες της τάξεως των τριών δις το μήνα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως γνωστόν την απόφαση από το βήμα της Ολομέλειας την Παρασκευή, με αφορμή την συζήτηση για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ενισχυτικό της απόφασής του είναι ότι παρά τις κόντρες και τις επιθέσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, δεν ακούστηκε «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων- κατατέθηκαν ωστόσο προτάσεις για να γίνει αυτό με συγκεκριμένους κανόνες και υποστηρίγματα. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι αυτό που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη βουλή- για την επιστρεπτέα προκαταβολή- θα γίνει πράξη κι ότι οι καταστηματάρχες μπροστά στο άνοιγμα του Γενάρη θα έχουν ένα επιπλέον υποστήριγμα: την μη καταβολή του ενοικίου και για τον Φλεβάρη.

Είναι πασιφανές ότι το ρίσκο της κίνησης αυτής είναι μεγάλο και ότι το στοίχημα συμπίπτει με την έναρξη των εκπτώσεων, με μια περίοδο που αναμένουν με αυξημένες προσδοκίες όλοι οι καταστηματάρχες. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων; Καταρχάς η μέρα-κλειδί εφεξής είναι για κάθε εβδομάδα η Παρασκευή: τότε και μόνο τότε θ ανακοινώνουν τις αποφάσεις, αφού οι ειδικοί καταλήξουν στην επιδημιολογικά ορθή και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια πατήσει το κουμπί της άμεσης υλοποίησης του μίνι-σχεδίου.

Επόμενο άνοιγμα λοιπόν, θα είναι των Γυμνασίων και των Λυκείων, εφόσον δεν υπάρχει πισωγύρισμα στα κρούσματα και νέες ισχυρές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπό εξέταση βρίσκεται και το άνοιγμα της εστίασης- καφετέριες και εστιατόρια- με καθήμενους και σε εξωτερικούς χώρους με ειδικές συσκευές θέρμανσης και αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στις αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και στον αριθμό της κάθε παρέας. Η όποια κίνηση για το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει μετά από αναλυτικό διάλογο με τους καταστηματάρχες του κλάδου- πολλοί εκ των οποίων μελετούν οφέλη και πιθανές ζημίες από το άνοιγμα των καταστημάτων στις αρχές Φλεβάρη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση παρότι βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων ως φαίνεται το άνοιγμα της εστίασης, δεν έχει συζητήσει και ούτε πρόκειται στην παρούσα φάση να φτάσει κοντά στην απόφαση άρσης και του απαγορευτικού της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες- με ότι συνεπάγεται αυτό για το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων.

Συγκεκριμένα μηνύματα για τις πρωτοβουλίες εντός του πρώτου μήνα του νέου χρόνου σκοπεύει εν τω μεταξύ να στείλει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί η συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για την εκλογή στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ου κ. Γιάννη Μπούγα (μετά την υπουργοποίηση του κ. Καλαφάτη) ωστόσο ο πρωθυπουργός θέλει με την εισαγωγική του ομιλία να υπογραμμίσει τους «τίτλους» του κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί και αφορά την αντιμετώπιση της οικονομίας, την στην στήριξη της κορυφαίας διαδικασίας του εμβολιασμού αλλά και της οικονομίας, καθώς και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με τη γρήγορη νομοθέτηση έτοιμων αποφάσεων και σχεδίων σε κάθε τομέα.

Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει εν όψει και της πρώτης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση είναι η επίσκεψη την προσεχή Παρασκευή του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπου: ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης έχει αναλάβει μαζί με τον υφυπουργό -ανέλαβε νωρίτερα, τον Αύγουστο την ειδική αποστολή- Πάνο Τσακλόγλου να κερδίσουν γρήγορα το στοίχημα δίνοντας τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις και να καταθέσουν στην βουλή τον Χάρτη με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.