Τι λέει στο protothema.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού λίγο πριν την συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία.
Η «ανέμελη» περίοδος στα ελληνοτουρκικά θέματα τελείωσε και επισήμως μετά την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, την επίσημη ανακοίνωση των Τούρκων ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες παρά μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και την αποστολή στον ΟΗΕ συντεταγμένων με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας.
Μέσα στην φουρτούνα της κρίσης που προκλήθηκε όταν οι Τούρκοι έβαλαν στο τραπέζι το maximum των διεκδικήσεών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση δεν θα είναι τετ α τετ όπως ζήτησε η Αθήνα αλλά μεταξύ πλήρους ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας σε σχηματισμό 1+4, όπως αντιπρότεινε η πλευρά των Τούρκων. Στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ αντίστοιχη αναμένεται και η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αιφνιδίως, κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί κάτι σχετικό, λίγο πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τι λένε από την ελληνική αντιπροσωπεία
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι απρόβλεπτος, θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά για όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας» είπε πριν λίγο στο protothema.gr συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα καλέσει τους Τούρκους να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.
Μικρά τα περιθώρια αισιοδοξίας για θετικά αποτελέσματα
Η μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε η ελεγχόμενη από την Άγκυρα και πρόθυμη να διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης αλλά και επίσημο πλαίσιο διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας.
Διπλωματικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων σημείωναν ότι στην απογευματινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Και τότε θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο» ανέφερε στο protothema στέλεχος με βαθιά γνώση των διεργασιών.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών, ενδεχομένως των διερευνητικών επαφών, οι οποίες εάν επανενεργοποιηθούν δεν μπορεί παρά να ξεκινήσουν με βάση το δυσμενές πεδίο που διαμορφώνει η αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο ήταν, κατά την γνώμη μου, γκάφα ολκής εκ μέρους τού Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν είχε απολύτως τίποτε να συζητήσει με τον εισβολέα, πρώτα στην κυπριακή και τώρα στην ελληνική ΑΟΖ. Ο Μητσοτάκης πέφτει πολύ λίγος και άπειρος για να χειριστεί μία τόσο δύσκολη κατάσταση, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, το δε επιτελείο συμβούλων του φαίνεται να είναι το ίδιο άπειρο και μάλλον ανίκανο.