Συνάντηση των «big 4» για το ποδόσφαιρο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ποδόσφαιρο!

Μια συνάντηση που κυοφορείται από το 2016 κι είχε ναυαγήσει λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της, αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα γίνει και παράλληλα φαντάζει ως η τελευταία ευκαιρία για να μπορέσει το πολύπαθο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο να βρει το δρόμο του.

Στις 15:00 οι ισχυροί άνδρες των 4 μεγάλων ομάδων της χώρας – Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός – θα βρεθούν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι παρουσία εκπροσώπων των διεθνών Ομοσπονδιών της Πολιτείας και των ποδοσφαιρικών αρχών προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή, να αφεθεί στην άκρη το παρελθόν και να συμφωνηθεί ένα modus operandi για την επόμενη μέρα.

Πόσο εύκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Καθόλου θα λέγαμε, αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί, εφόσον όλο οι συμμετέχοντες αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, βάλουν νερό στο κρασί τους και (από)δείξουν ότι τους ενδιαφέρει όντως το γενικό καλό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση ή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απλά τώρα υπάρχουν κάποια δεδομένα που διαφοροποιούν τη συγκεκριμένη κρίση από τις προηγούμενες.

Παρόλο που εδώ και τρία χρόνια περίπου FIFA και UEFA έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αρχικά μέσω της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και κατόπιν μετά την εκλογή της διοίκησης Γραμμένου μέσω των επιτετραμμένων τους (Χούμπελ, Φούσεκ) και των άλλων προσώπων που έχουν επιλέξει (Περέιρα στην προεδρία της ΚΕΔ) η κατάσταση ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί με το όλο σκηνικό να παραμένει τοξικό και απλά έχουν αλλάξει οι ρόλοι (ως προς το ποιος είναι αυτός που διαμαρτύρεται).

Η απειλή του περίφημου ποδοσφαιρικού Grexit επανήλθε στο προσκήνιο – όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση – με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις να παραδέχεται για το συγκεκριμένο θέμα «Αν φτάσει αυτή η κατάσταση στο απροχώρητο, είναι πάνω στο τραπέζι να πούμε κι εμείς δεν σηκώνει άλλο, πάμε παρακάτω».

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία της φίλαθλης κοινής γνώμης είναι επιφυλακτική στο κατά πόσο αυτή η συνάντηση μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής, καθώς οι τέσσερις μεγάλοι προσέρχονται στην συνάντηση με διαφορετικές προτεραιότητες και απαιτήσεις… Κάπου εδώ όμως είναι και το κλειδί για την επόμενη μέρα. Αν αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς, καταλήξουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την προεδρία της ΕΠΟ και τον νέο αρχιδιαιτητή (αμφότερες οι αλλαγές λογικά θα γίνουν το καλοκαίρι) τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα.

Κι ίσως εδώ τα όσα ειπωθούν από τους εκπροσώπους των διεθνών Ομοσπονδιών για το που βρισκόμαστε και που κινδυνεύουμε να καταλήξουμε (ως προϊόν), ίσως είναι η καλύτερη αφορμή για όλους προκειμένου να αφήσουν στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν και να βρουν τα πολλά περισσότερα που τους ενώνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ξεκινά στις 15:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα και εκεί θα βρίσκονται οι ισχυροί άνδρες Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης) και Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός αθλητισμού), Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League 1) και οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών – μελών UEFA), Μάριος Γεωργίου (διεύθυνση ομοσπονδιών – μελών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA).