Σύμβουλοι Ερντογάν για την επιστολή Τραμπ: Την πετάξαμε στα σκουπίδια!

Μέσω διαρροών από κυβερνητικούς αξιωματούχους ήρθε η απάντηση της Τουρκίας στην επιστολή Τραμπ στην οποία, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραφε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της σχεδιαζόμενης τότε -η επιστολή εστάλη στις 9 Οκτωβρίου- εισβολής στη βόρεια Συρία «μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος».

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Χουριέτ του είπαν ότι ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση Τραμπ και πέταξε την επιστολή στα σκουπίδια.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η καλύτερη απάντηση στην επιστολή Τραμπ ήταν ότι την ίδια ημέρα -το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου- ξεκίνησε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Την επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν αποκάλυψε δημοσιογράφος του Fox Business Networ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Trish Regan, με ανάρτησή της στο Twitter, πήρε στα χέρια της την επιστολή αυτή που φέρεται να έστειλε στις 9 Οκτωβρίου του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της επιστολής σε πολλούς ρεπόρτερ, σύμφωνα με τον Guardian.

Εξάλλου, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτή νωρίτερα την Τετάρτη, όταν ερωτήθηκε για το αν αποτέλεσε έκπληξη για εκείνον η απόφαση του Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία.

Ολόκληρη η επιστολή του Τραμπ στον Ερντογάν:

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε:

Ας βρούμε μια καλή συμφωνία! Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τον σφαγιασμό χιλιάδων ανθρώπων κι εγώ δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – Και θα το κάνω. Σας έδωσα ήδη μια μικρή γεύση με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.
Εργάστηκα σκληρά για να λύσω μερικά από τα προβλήματά σας. Μην απογοητεύσετε τον κόσμο. Μπορείτε να πετύχετε μια εξαιρετική συμφωνία. Ο Στρατηγός Μαζλούμ (σ.σ. ο ηγέτης των Κούρδων) είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί μαζί σας και να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα έκανε ποτέ στο παρελθόν. Εμπιστευτικά σας επισυνάπτω ένα αντίγραφο της επιστολής του σε μένα, που μόλις ήρθε.
Η ιστορία θα σας έχει ψηλά αν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο. Θα σε κοιτά για πάντα σαν τον διάβολο αν δεν συμβούν καλά πράγματα. Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος.
Θα σε καλέσω αργότερα»!