Τέλος στις αυταπάτες για τις Πρέσπες από την κυβέρνηση – Γεωργιάδης: «Ούτε με Μ.Αλέξανδρο πρωθυπουργό δεν καταργούνται»!

(Ανανέωση 17:40) Διέλυσε και τις τελευταίες αυταπάτες που μπορεί να υπήρχαν  για την ακύρωση της  εκχώρησης του όρου “Μακεδονία” στα Σκόπια, με αντάλλαγμα για την χώρα μας ένα και μοναδικό… “βόρεια” με την συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, για μια συμφωνία την οποία η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ως κακή, ως κάκιστη για την Ελλάδα!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε  πως «δεν μπορεί να κάνει τίποτα» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως και ο Μέγας Αλέξανδρος να ήταν πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να την… καταργήσει!

«Όσοι διαφωνείτε με αυτό και δεν σας αρέσει, τα παράπονά σας στον Τσίπρα, στην Παπακώστα, στον Καμμένο, όχι σε εμάς» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς και καταψηφίσαμε, και πρόταση δυσπιστίας κάναμε, και στα συλλαλητήρια πήγαμε, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ρητώς απαγορεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση τη Συμφωνία αυτή καθαυτή για να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus FM 103,6 την Παρασκευή, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «αν ένας Έλληνας πρωθυπουργός βγει και πει ότι βάζω βέτο γιατί δεν συμφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτομάτως τα Σκόπια πάνε στο διεθνές δικαστήριο και μπαίνουν μετά παντού ως “Μακεδονία” και τέρμα».

«Εγώ ψέματα στον κόσμο δεν έχω πει ποτέ, δεν διανοούμαι για ένα εθνικό θέμα να πω ψέματα» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο Μέγας Αλέξανδρος από τη Βαβυλώνα να γίνει πρωθυπουργός αύριο με έναν μαγικό τρόπο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί μονομερώς να καταργηθεί από την Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «όσοι διαφωνείτε με αυτό και δεν σας αρέσει, τα παράπονά σας στον Τσίπρα, στην Παπακώστα, στον Καμμένο, όχι σε εμάς».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «εμείς και καταψηφίσαμε, και πρόταση δυσπιστίας κάναμε, και στα συλλαλητήρια πήγαμε, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε». (σ.σ. αλλά τώρα θα την τηρήσουν ως να ήταν δική τους!)

Προκλητικός ο πρόεδρος των Σκοπίων: Η Ελλάδα παραβιάζει την συμφωνία!

Τη ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε τις δηλώσεις περί απαρέγκλιτης τήρησης της συμφωνίας στις Πρέσπες ο πρόεδρος των Σκοπίων  Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ‘Telma’ εγκαλούσε προκλητικά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή οι πινακίδες στους αυτοκινητοδρόμους γράφουν «Σκόπια» κι όχι «Βόρεια Μακεδονία»!

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δύο τύπους προθεσμιών τις πολιτικές και τις τεχνικές. Η μία αφορά τη χρήση του ονόματος στις διεθνείς σχέσεις και στις διμερείς σχέσεις. Αυτό έχει εκπληρωθεί. Οι τεχνικές ισχύουν για τις περιοχές.

Όταν αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στον τομέα της οικολογίας, τότε το νέο όνομα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την νομική τεκμηρίωση σε αυτόν τον τομέα.

Εάν δεν διαπραγματευθούμε με την ΕΕ,  αυτές οι τεχνικές προθεσμίες θα είναι σε αναμονή.Για να σας πω  διαφορετικά τη σκέψη μου.

Κατά την επιστροφή μας από το Παρίσι, λόγω κακοκαιρίας προσγειωθήκαμε στη ‘Σολούν’ [Θεσσαλονίκη].

Και παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει ούτε μια οδική πινακίδα που να λέει Βόρεια Μακεδονία, όλες γράφουν «Σκόπια», αυτό αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας», είπε ο Πενταρόφσκι στην Τέλμα.

“Ιδού η Ρόδος” όμως, “ιδού και το πήδημα”: Αν δεν του αρέσει ας την καταγγείλει τότε…

Κ.Μητσοτάκης: Θα τηρήσουμε την συμφωνία

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας την πάγια… κριτική της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρά τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς,, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί τη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα – και μετά τα αποκαλύπτηρια του σήματος των προϊόντων της Μακεδονίας από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) – ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στην προσπάθεια κατοχύρωσης μιας ενιαίας συλλογικής ταυτότητας για τα μακεδονικά προϊόντα.

Μιλώντας στο δείπνο του «Thessaloniki Summit», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων και των Τιράνων, τονίζοντας ωστόσο ότι η πορεία των δύο κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει τομές.

pronews.gr