«Ταξιάρχαι»-«Κασταλία»: Συναγερμός μετά τους τρεις νεκρούς και τα 28 κρούσματα! Αγωνία για τα επόμενα τεστ! Οργή Τσιόδρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η απρόσμενη εξέλιξη με την πανδημία του κορωνοϊού, που χθες χτύπησε σε δυο κλινικές έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον ΕΟΔΥ και στους επιστήμονες, ενώ ανάγκασε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Βαγγέλη Ιωάννιδη να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση τόσο για την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όσο για την κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τρεις ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν έχοντας προσβληθεί από την covid-19.

Για την «Κασταλία»,  μάλιστα ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή του δήλωση κατά την απογευματινή ενημέρωση επισήμανε σε πολύ αυστηρό ύφος ότι: «εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανένα», υπονοώντας ότι στην συγκεκριμένη κλινική, όπως και στο Περιστέρι δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες ασφαλείας με αποτέλεσμα να νοσήσει ένας τρόφιμος, ενώ ελήφθησαν δείγματα από τους 299 υπόλοιπους τρόφιμους καθώς και από τους 170 υπαλλήλους της κλινικής. Μέχρι χθες το βράδυ τα αποτελέσματα από 92 δείγματα ήταν αρνητικά ενώ αναμένονται και τα υπόλοιπα.

https://www.youtube.com/watch?v=J_R8Yntm0O4&feature=emb_title

Όσον αφορά την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι εκεί έχουν επιβεβαιωθεί ήδη 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17  αφορούν ασθενείς και τα υπόλοιπα 11 εργαζόμενους. Ωστόσο,  προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κλινική εξακολοθούσε να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ είχε αρχίσει να λαμβάνει δείγματα, με αφετηρία τη διαπίστωση ότι 4 ασθενείς της κλινικής (νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι περισσότεροι) είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.

Αναστατωμένοι ασθενείς, μίλησαν στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τη διεύθυνση της κλινικής για τα κρούσματα του ιού που βρέθηκαν την στιγμή μάλιστα που ένιωθαν ασφαλείς στον χώρο.

Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, νωρίς το απόγευμα, από την πίσω πόρτα της κλινικής παρέλαβε έναν ηλικιωμένο που όπως δήλωσε η κόρη του ο άνθρωπος αυτός μπήκε στην κλινική με εγκεφαλικό και φευγει με κορωνοϊό. «Έπαθε εγκεφαλικό και δεν είχε κάποιο σύμπτωμα. Του έκαναν μια εξέταση και βρέθηκε θετικός. Κάποιος ήταν θετικός και έκαναν σε όλους την ξέταση. Δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ούτε πυρετό, τίποτα απολύτως. Δεν μπορώ να ξέρω πώς κόλλησαν τόσοι άνθρωποι. Δεν είχε κανένα πρόβλημα τίποτα απολύτως» είπε με τρεμάμενη φωνή η κόρη του ηλικιωμένου.

Παρόμοια η αντίδραση και του κ. Γιάννη Μούτσου ο οποίος συνόδεψε τον ηλικιωμένο πατέρα του, στην κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, όταν έφτασε στην κλινική και είδε τους δημοσιογράφους κατάλαβε ότι κάτι έγινε. «Το έμαθα τώρα από τις τηλεοράσεις ότι βρέθηκαν κάποια κρούσματα και ανησυχώ πολύ γιατί έχω φέρει τον πατέρα μου για αιμοκάθαρση. Ανησυχώ πολύ γιατί δεν παύει να είμαστε όλοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι  χαρακτηριστική η καταγγελία πολίτη στο protothema.gr ο οποίος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στην κλινική την Πέμπτη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη δειγματοληψία, και ουδείς τον ενημέρωσε για την κατάσταση.

Ο διοικητικος διευθυντής της κλινικής στο Περιστέρι, Αλέξανδρος Κοκκινάκης, υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο κορωνοϊός «μπήκε» από «εξωτερικό ασθενή που μένει στην Καλλιθέα και έρχεται να κάνει τρεις φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση. Την Μεγάλη Εβδομάδα έκανε κανονικά τις θεραπίες του και τη Δευτέρα του Πάσχα ήρθε στην κλινική με πυρετό και τότε η υπηρεσία ζήτησε την μεταφορά του στο Θριάσιο».

«Δεν ήρθε με επαφή με νοσηλευόμενους αλλά με εργαζόμενους» υποστήριξε ο κ. Κοκκινάκης επιμένοντας ότι «τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, του κάναμε τις εξετάσεις, καλέσαμε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, «η κλινική συνεχίζει να κάνει μόνο αιμοκαθάρσεις στους ασθενείς» προσθέτοντας ότι για τον ίδιο «διοικητικά, όχι δεν κάναμε λάθη, ιατρικά δεν ξέρω».

Οργή Τσιόδρα

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε οργισμένος για την χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που είχε ως αποτέλεσμα δύο υγειονομικές δομές να εξελιχθούν σε εστίες διασποράς της πανδημίας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=LcQx1tFwF8U&feature=emb_title

«Ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες.. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος. Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους», υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας.

Πάντως όλοι αναμένουν και την εξέλιξη της κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας όπου σκοπό έχει να αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

protothema.gr