Τουρκικός πανικός για τη συμμαχία Γαλλίας-Ελλάδας: «Στρέφουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο εναντίον μας» – «Τους τρόμαξαν οι φρεγάτες στην Αλγερία»

Την ανησυχία της Ελλάδας προκάλεσε η αποστολή δύο τουρκικών φρεγατών στην Αλγερία, υποστηρίζει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η «Γενί Σαφάκ», σε μια ακόμα προσπάθεια από την Άγκυρα να υποβαθμίσει το ηθικό των Ελλήνων, στο πλαίσιο των πολύχρονων επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου που υλοποιείται από το τουρκικό κράτος.

Συγκεκριμένα, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι φρεγάτες «Γκιοκσού» και «Γκιόκοβα» ταξίδεψαν στην Αλγερία για να τιμήσουν τον Οθωμανό Ορούτς Ρέις, αδελφό του ναυάρχου Μπαρμπαρόσα, για την 501η επέτειο του θανάτου του. Η αποστολή των δύο φρεγατών στην Αλγερία τράβηξε την προσοχή των γύρω χωρών εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Η αποστολή προκάλεσε επίσης μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα».

Εκφράστηκε παράλληλα, το άγχος της Άγκυρας για τη συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, η οποία ενισχύεται συνεχώς και έχει οδηγήσει στη ναυτική παρουσία της Γαλλίας σε επίμαχες περιοχές της Ανατολική Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία έχει θέσει σε λειτουργία όλα τα όπλα της διπλωματίας προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στην αναταλική Μεσόγειο, ισχυρισμός που προφανώς απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Στο πλαίσιο της διπλωματίας των κανονιοφόρων η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Αλγερία μεταφέρει μηνύματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η οποία τονίζει τη βαθιά φιλία και αδελφοσύνη που συνδέει τους λαούς της Τουρκίας και της Αλγερίας ήδη από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας όταν ο Ορούτς Ρέις πρόσφερε ως «επαρχία» τη χώρα της βόρειας Αφρικής στον Οθωμανό σουλτάνο. Γι’ αυτό και πέρυσι -κατά την 500η επέτειο από το θάνατό του Ορούτς Ρέις ανεγέρθηκε μνημείο στην Αλγερία.

Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούν να στρέψουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Task Force εναντίον της Τουρκίας, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι οι δύο φρεγάτες θα λάβουν μέρος και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ κατά την παρουσία τους ανοιχτά του Αλγερίου.

Όσον αφορά στη Λιβύη, η «Γενί Σαφάκ» προαναγγέλλει επίσης πως εκτός από την Τουρκία, η Τυνησία, η Αλγερία, το Μαρόκο και ο Νίγηρας αναμένεται να ανακοινώσουν ότι στέκονται δίπλα στην κυβέρνηση Σάραζ που αναγνωρίζουν τα ΗΕ, ενάντια στο στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο Ορούτς Ρέις (1474-1518) ήταν ο αδελφός του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επίσης πειρατής και αργότερα Οθωμανός αξιωματούχος. Έγινε γνωστός ως Baba Oruç (πατέρας Ορούτς) όταν μετέφερε μεγάλο αριθμό Μορίσκο, μουσουλμάνων και εβραίων προσφύγων, από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική. Ο Ορούτς το 1517 πρόσφερε το Αλγέρι στον οθωμανικό σουλτάνο. Ο Σουλτάνος δέχτηκε το Αλγέρι ως οθωμανικό Sanjak (επαρχία), όρισε τον Ορούτς ως Mπέη (διοικητή) του Αλγερίου και υποσχέθηκε να τον υποστηρίξει με γενίτσαρους, μαγειρεία και κανόνια.

Ακάρ: «Οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση»
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους όπου τους ανατεθούν, είτε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι οι τρίτοι πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη.

Στις δηλώσεις του από την Αντιόχεια στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι δραστηριότητες της Τουρκίας για τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη θάλασσα. Για τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επομένως και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία. Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τρίτες πλευρές και αυτό είναι να σεβαστούν αυτή την απόφαση».

«Εδώ δεν τίθεται θέμα για τετελεσμένα και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται περίπου κοντά στα δέκα χρόνια και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με τις εντατικές εργασίες ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου στρατού, των δυνάμεων Ξηράς, Αέρος και Ναυτικού και άλλων ενδιαφερόμενων θεσμών. Είναι μια απόφαση που λήφθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των δύο πλευρών”, ανέφερε.

Για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την αποτρεπτική και γεμάτη εκτίμηση δομή του είναι έτοιμες να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους για την προστασία των δικαιωμάτων τη χώρας μας και του έθνους μας καθώς και των συμφερόντων της όπου τους ανατεθούν καθήκοντα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Αν μας ανατεθούν καθήκοντα σε αυτό το θέμα είμαστε έτοιμοι να τα εκτελέσουμε”.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους όπου τους ανατεθούν, είτε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι οι τρίτοι πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη.

Στις δηλώσεις του από την Αντιόχεια στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι δραστηριότητες της Τουρκίας για τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη θάλασσα. Για τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επομένως και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία. Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τρίτες πλευρές και αυτό είναι να σεβαστούν αυτή την απόφαση», σημείωσε.

«Εδώ δεν τίθεται θέμα για τετελεσμένα και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται περίπου κοντά στα δέκα χρόνια και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με τις εντατικές εργασίες ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου στρατού, των δυνάμεων Ξηράς, Αέρος και Ναυτικού και άλλων ενδιαφερόμενων θεσμών. Είναι μια απόφαση που λήφθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των δύο πλευρών”, ανέφερε.

Για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την αποτρεπτική και γεμάτη εκτίμηση δομή του είναι έτοιμες να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους για την προστασία των δικαιωμάτων τη χώρας μας και του έθνους μας καθώς και των συμφερόντων της όπου τους ανατεθούν καθήκοντα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Αν μας ανατεθούν καθήκοντα σε αυτό το θέμα είμαστε έτοιμοι να τα εκτελέσουμε”, ανέφερε.

pentapostagma.gr