Τουρκικός Τύπος για Αγία Σοφία: Τρόμαξαν οι Ελληνες, ήρθε η ώρα να το κάνουμε τζαμί!

Ο φιλο-κυβερνητικός τύπος ζητά ως «βασιλικότερος και του βασιλέως» άμεσα το άνοιγμα του ιστορικού μνημείου σε τέμενος
Πλούσια η δημόσια συζήτηση σήμερα στα ΜΜΕ της Τουρκίας σχετικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας, στηρίζοντας βασικά τις ιδέες της κυβέρνησης περί μετατροπής της σε τζαμί. Ο φιλο-κυβερνητικός τύπος ζητά ως «βασιλικότερος και του βασιλέως» άμεσα το άνοιγμα του ιστορικού μνημείου σε τέμενος και καλεί τον Ερντογάν να βρει τη δύναμη να το πραγματοποιήσει.

Μπορεί η Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία;
Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Χουριέτ» με τίτλο «Μπορεί η Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία;» επιχειρεί να ανατρέψει την άποψη πως «η καταπίεση ξεκίνησε το 1453». Αρχικά σημειώνει πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν έκαψε και δεν λεηλάτησε την πόλη, όπως έκαναν οι Λατίνο Σταυροφόροι το 1204 και για αυτό όταν υποδέχθηκαν κάποιοι Βυζαντινοί τον Μωάμεθ τον Πορθητή  είπαν «προτιμάμε να βλέπουμε το οθωμανικό φέσι στην Αγία Σοφία παρά το κόκκινο γαλέρο του καρδινάλιου».

Μετά την αναφορά στην ισλαμική… ανοχή και ευαισθησία, ο συντάκτης αναρωτιέται εάν δημιουργεί πρόβλημα στην πολιτιστική ταυτότητα της Αγίας Σοφίας η ανάγνωση μέσα σε αυτήν του Κορανίου.

«Εάν απαγορεύεται η λατρεία στα κτήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν εναντιώνεται κανείς και στις λειτουργίες που γίνονται στο Βατικανό ή στα τεμένη Φατίχ και Σουλταναχμέτ, που αποτελούν επίσης μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», είναι το επιχείρημά του. Σύμφωνα με τον Φουάτ Μπολ, «η Ελλάδα μετέτρεψε όλα τα τεμένη στο έδαφός της σε εκκλησίες. Αντί να κοιτά την κατάντια της, αυθαδιάζει και επιτίθεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. To γεγονός που κάνει τους Έλληνες τόσο αναιδείς είναι ότι γνωρίζουν πως η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα οικοδόμημα, αλλά αποτελεί απλά «mana» (η ουσία του ισλάμ, το σύμβολο της κατάκτησης)».

H στάση αυτή της Δύσης «μάς αναγκάζει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση», υπογραμμίζει, για να προσθέσει πως «όταν θα είμαστε αντάξιοι του Μωάμεθ του Πορθητή, οι πόρτες (της Αγίας Σοφίας) θα ανοίξουν αυτόματα για λατρεία».

«Είναι δικαίωμά μας η προσευχή στην Αγία Σοφία – Ας λένε οι Έλληνες»
Με τίτλο «Στην ψυχή των προγόνων μου» η εφημερίδα «Σαμπάχ» φιλοξενεί άρθρο γνώμης που αναφέρει: «Μην κοιτάτε τη φασαρία που έκαναν οι φανατικοί, σωβινιστές και ιμπεριαλιστές της Δύσης και κυρίως οι Έλληνες πολιτικοί. Οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους πριν από 567 έτη. Είναι δικαίωμά μας η ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία. Η νίκη αυτή, την οποία δεν έχει καταφέρει κανένα άλλο έθνος ή κράτος στον κόσμο, ανήκει στον Μωάμεθ τον Πορθητή και τα εγγόνια του και είναι κληρονομιά μας».

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Κατάκτηση» και όχι «άλωση» της Κωνσταντινούπολης
Επισημαίνει πως «οι Οθωμανοί έφεραν τη δικαιοσύνη και τη ανοχή σε όποια γη κι αν πάτησαν το πόδι τους. Δεν άγγιξαν κανενός την εκκλησία, τη συναγωγή, αλλά όταν έπεσε η οθωμανική κυριαρχία, κατέστρεψαν τεμένη, βασάνισαν τους μουσουλμάνους στα Βαλκάνια, τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους. Συνεπώς, ας σταματήσουν να προκαλούν». Μάλιστα ο συντάκτης συγχαίρει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την πρωτοβουλία του φέτος και εύχεται η διδασκαλία του κορανίου να διαβάζεται στην Αγία Σοφία σε κάθε επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όπως γίνεται και κάθε χρόνο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

«Οι Έλληνες πενθούν, εμείς γιορτάζουμε»
Σε άλλο άρθρο η «Σαμπάχ» με τον περιχαρή τίτλο «Εμείς γιορτάζαμε την κατάκτηση αλλά οι Έλληνες πενθούσαν», σημειώνει πως οι σημαίες στα Πριγκηπόνησα κυμάτιζαν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους ανήμερα της επετείου της 29ης Μαΐου.

«Οι Έλληνες κατατρόμαξαν»
Με τίτλο «Κατάκτηση στην Αγία Σοφία» η εφημερίδα «Ακσάμ» αναφέρει αντίστοιχα πως «οι Έλληνες κατατρόμαξαν στην επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, αναστατώθηκαν από την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία, αλλά εμείς απαντάμε ότι αυτή είναι μία πληγή που πονάει».

Συνεπώς –συνεχίζει- δεν υπάρχει ανάγκη να ασχοληθεί κανείς με τα «εξωτερικά παράσιτα», εννοώντας τους Έλληνες.

Η Τουρκία πρέπει να βρει τη δύναμη να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία
Η ακραία εθνικιστική εφημερίδα «Ντιριλίς Ποστασί» αναρωτιέται εάν η Τουρκία έχει «αρκετή δύναμη και ανεξαρτησία» για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

«Η απάντηση είναι πως αυτό είναι και εύκολο, και δύσκολο. Εύκολο, διότι θα επιτρέψει την λατρεία σε ένα μέρος που επίσημα αντιμετωπίζεται ως τζαμί. Παράλληλα και δύσκολο, διότι η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο για τον δυτικό κόσμο. Συνεπώς, χρειάζεται  κανείς να έχει την πυγμή και τη δύναμη να θέσει τέρμα στους περιορισμούς».

Τώρα πρέπει να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί
Με τίτλο «Αγία Σοφία, αχ Αγία Σοφία» η επίσης εθνικιστική εφημερίδα «Μιλάτ», υποστηρίζει ότι «τώρα είναι ο καιρός για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν».

Καταληκτικά δε σημειώνει πως «τώρα είναι ο καιρός να διαβαστεί η προσευχή στην Αγία Σοφία, με την εξαιρετική ακουστική της, και να ακουστεί από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, από την Ελλάδα έως την ΕΕ».