Τουρκικό τελεσίγραφο στη Μόσχα για Ιντλίμπ – Άσαντ: “Εχθρικές χώρες υπερασπίζονται τρομοκράτες”

Σε κοινή “γραμμή” ΗΠΑ-Τουρκία πλέον – Η συριακή κρίση διαλύει τη ρωσοτουρκική συμμαχία
Τη στιγμή που οι μάχες σε Ιντλίμπ και Χαλέπι μαίνονται, ο διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Συρίας με την Τουρκία κλιμακώνεται με τουρκικό τελεσίγραφο για διακοπή των επιχειρήσεων στη Μόσχα, και σοβαρές κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας από την Τουρκία από τον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του, σε χθεσινή τους συνάντηση, να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στην βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ, και να επιτευχθεί μια εκεχειρία διαρκείας.

Μιλώντας στη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, αλλά έχουν συνεργαστεί για μια πολιτική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, μια πρόσφατη επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

Ρωσία και Τουρκία φαίνεται πως έφτασαν στο τέλος της “φιλίας” τους με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και την άμεση σύγκρουση συμφερόντων τόσο στην Ιντλίμπ και την ευρύτερη βορειοδυτική Συρία, όσο και στη Λιβύη.

«Καρφί» Άσαντ για Τουρκία
Νέες καταγγελίες για τη δράση ξένων χωρών στη Συρία απηύθυνε ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην επαρχία Ιντλίμπ. «Οι εχθρικές – προς τη Συρία – χώρες συνεχίζουν να υπερασπίζονται τους τρομοκράτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την προεδρική ανακοίνωση. Επανέλαβε δε, τη δέσμευση της Δαμασκού για την εκδίωξη όλων των τρομοκρατών από τα εδάφη της Συρίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν, στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Ιρανό πολιτικό, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να στηρίζει τον συριακό πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών. Εξέφρασε μάλιστα, την ελπίδα ο συριακός λαός να κατορθώσει να απελευθερώσει τη χώρα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν εξελίξει αντιτρομοκρατική επιχείρηση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Το Σάββατο, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τα συριακά στρατεύματα να αποχωρήσουν άμεσα από τις περιοχές, που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ.

Η κατάσταση στη συριακή επαρχία κλιμακώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, μετά τις τουρκικές καταγγελίες περί επίθεσης των συριακών στρατευμάτων σε θέσεις του τουρκικού στρατού, αλλά και την κατάρριψη δύο συριακών ελικοπτέρων.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τη Δαμασκό ότι η συριακή αντιτρομοκρατική επιχείρηση παραβιάζει τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιντλίμπ και έχει απειλήσει με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η Συρία, από την πλευρά της, έχει υπεραμυνθεί του δικαιώματος να ανταπαντήσει σε κάθε επίθεση εξτρεμιστών και τρομοκρατών εναντίον αμάχων πολιτών και Σύριων στρατιωτών.

pentapostagma.gr