Το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, στο «κόκκινο» η ένταση μετά τις 19 αερομαχίες στο Καστελόριζο!

Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις της Τουρκίας βγήκε στο Αιγαίο και κατευθύνεται στη Ανατολική Μεσόγειο. Το πρωί το βρήκε μεταξύ Λέσβου και Χίου συνοδευόμενο από την φρεγάτα Γιαβούζ. Σύμφωνα με τον προορισμό που έχει δηλώσει αυτός είναι τελικά το λιμάνι της Αττάλειας. Χθες λίγο μετά τον απόπλου του είχε δηλώσει το λιμάνι της Σελεύκειας, ανατολικά του Καστελόριζου.

Τα τουρκικά αυτά σκάφη παρακολουθούνται από σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατά τον πλου τους στο Αιγαίο.

Χθες η τουρκική πολεμική αεροπορία ανέβασε τον πήχη της προκλητικότητας με αποτέλεσμα να σημειωθούν όχι μία ή δύο αλλά 19 σκληρές αερομαχίες και 55 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, κάτι που στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο news.gr χαρακτήρισαν ώς ένα ενδεχόμενο «crash test» που θέλησε να κάνει η Άγκυρα προκειμένου να δει μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διόλου τυχαίο πως οι Ελληνικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα σχετικά πρόσφατα μέσω δημοσιεύματος στον Τύπο την ύπαρξη σχεδίου με την κωδική ονομασία «Λερναία Ύδρα» θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα μέτρα και είναι κατάλληλα προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενο, έστω και αν απεύχεται την κλιμάκωση της έντασης.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η σταδιακή ενεργοποίηση του σχεδίου με την ονομασία «Λερναία Υδρα», εάν κάποιο τουρκικό ερευνητικό κινηθεί προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση των στρατιωτικών θεμάτων που παροικούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί της ελληνικής πλευράς ποικίλλουν τόσο σε σενάρια όσο και σε διαβαθμίσεις, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα της ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης. Τα μέτρα που σχεδιάζονται ξεκινούν από μια ήπια πρόκληση και φτάνουν έως και το ακραίο σενάριο της προσπάθειας εγκατάστασης ενός τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου σε ελληνικά νερά. Σχέδια άκρως απόρρητα, τα οποία επανεξετάζονται και αναδιαμορφώνονται, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να θεωρούνται ωστόσο ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο, εάν φτάσουμε σε σημείο ανάγκης.

Τα σενάρια απάντησης ανάλογα με τον βαθμό κλιμάκωσης αν οι Τούρκοι επιλέξουν την όξυνση
Να θυμίσουμε επίσης πως σύμφωνα με διάφορα σενάρια απάντησης που εξετάζονται σύμφωνα με την ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, η απάντηση της Ελλάδας θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με το πόσο θα τραβάει το σχοινί η Τουρκία.

Αυτές θα ξεκινούν για παράδειγμα από ένα «μπαράζ» κλήσεων στον ασύρματο όπως είχε γίνει σε σημαντικό βαθμό όταν η φρεγάτα «Νικηφόρος» κράτησε την θεση της και με αποφασιστικότητα απέτρεψε την είσοδο του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε δεύτερο βαθμό εξετάζεται το…«τζαρτάρισμα» ή αποτροπή μέσω ελιγμών, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις μεταξύ σκαφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από εκεί και πέρα πλέον τα πράγματα γίνονται πιο «περίπλοκα» καθώς εξετάζονται σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και την νηοψία του τουρκικού σκάφους αν αυτό επιμείνει σε πορεία και δράσεις μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό τον βαθμό πολλοί επιτελείς είναι που αναμένουν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας οπότε εκεί ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ή του φρενοκομείου κατά άλλους καθώς πλέον τα σενάρια περνάνε σε επίπεδο θερμής αντιπαράθεσης με την χρήση πυρών από υποβρύχια, φρεγάτες, πυραυλακάτους και αεροσκάφη…

Δεν είναι τυχαίο πως η παρουσία των σύγχρονων υποβρυχίων Παπανικολής έχει αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις στους επιτελείς της Τουρκίας ενώ και η αεροπορία «ξεσκονίζει» τους Exocet AM-39 που η εμβέλειά τους φτάνει τα 38 ναυτικά μίλια αλλά και άλλα έξυπνα όπλα που διαθέτει για πλήγματα πέραν του ορίζοντα που έχουν και δυνατότητες ναυτικού πλήγματος.

news.gr