Το Politico «κατακεραυνώνει» την κυβέρνηση για τουρισμό & κορωνοϊό: «Απέτυχε το άνοιγμα – Μηδενικά έσοδα»

To «Politico» σε άρθρο του με τίτλο «Το ποντάρισμα της Ελλάδας στο άνοιγμα του τουρισμού, δεν αποδίδει», «κατακεραυνώνει» την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και συνολικά την κρίση του κορωνοϊού, με το «ευφυές» σχέδιο να καταστρέψει την ελληνική οικονομία με το lockdown για να προσελκύσει… τουρίστες να έχει καταρρεύσει.

Με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/5 της οικονομικής παραγωγής της χώρας και να απασχολεί περίπου το ¼ του εργατικού δυναμικού της, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε πως δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον υπολογιζόμενο κίνδυνο να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες.

Αλλά ακόμη και αν είναι λίγοι οι τουρίστες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, φέρνουν, έχουν εντούτοις ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ τα οικονομικά οφέλη παραμένουν σε παύση.

Η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να ανοίγει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, κάτι για το οποίο η τουριστική βιομηχανία, τρομοκρατημένη από την προοπτική ενός καλοκαιριού χωρίς τουρίστες, πίεσε σκληρά. «Δυστυχώς, πρέπει να το κάνουμε, γιατί φαίνεται ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό θα είναι μικρότερος από τις επιπτώσεις του στην οικονομία» δήλωσε στο Politico ο Σάββας Παγωνάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Ρόδο. «Θα πρέπει να επιλέξουμε κορωνοϊό ή πείνα».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η οικονομική ώθηση ήταν απογοητευτική. Ο Παγωνάκης λέει ότι μερικοί ξενοδόχοι ξεκίνησαν με κρατήσεις που έφταναν στο 30%, αλλά αυτό έχει πλέον μειωθεί στο μισό. «Η EasyJetξεκίνησε αρχικά με 6 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα και αυτό έχει πλέον μειωθεί στις τρεις» είπε. Τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα είναι περίπου κατά το ¼ γεμάτα σύμφωνα με τους τοπικούς ξενοδόχους. Τον Ιούνιο, οι αφίξεις των επιβατών με αεροπλάνα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 93% σε μόλις 588.186 από σχεδόν 8,4 εκατομμύρια πέρυσι.

Ο Παγωνάκης αναμένει έναν σκληρό χειμώνα για τα ελληνικά νησιά καθώς η τουριστική ύφεση επηρεάζει άλλους τομείς. Με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι μειωμένος, οι αγρότες που παρέχουν τα τοπικά ξενοδοχεία, έχουν ξεριζώσει τις ντομάτες και τα καρπούζια που δεν μπορούν να πουλήσουν.

Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων για τις αφίξεις στην χώρα. Με τα καθημερινά ποσοστά των κρουσμάτων να αυξάνονται στις χώρες των Βαλκανίων, την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι ταξιδιώτες που διέρχονται τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, υποχρεώθηκαν να έχουν αρνητικό τεστ που να έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες.

Οι αρχές έχουν επίσης, εντείνει τους ελέγχους σε εποχιακούς μετανάστες εργαζόμενους και έχουν επιβάλει αυστηρότερο καθεστώς ελέγχων για τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά στις παραλίες. Απαγορεύτηκαν επίσης τα πανηγύρια, ένα must του ελληνικού καλοκαιριού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου.Οι υπάλληλοι και οι πελάτες των σούπερ μάρκετ πρέπει να φορούν μάσκα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή ενώ όσοι δεν φορούν , το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ.

Η κυβέρνηση λέει ότι είναι διατεθειμένη να θέσει εκ νέου περιορισμούς εάν κριθεί απαραίτητο. Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι υπουργοί εργάζονται για ένα «Plan B, με τοπικά lockdown εάν χρειαστεί» αλλά πως η χώρα δεν θα επιστρέψει σε ένα εθνικό lockdown.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει κλειδωμένος στο σπίτι του. Πρέπει να απολαύσουμε την χώρα μας. Τις ομορφιές της. Τις θάλασσές της. Πρέπει να πάμε στην παραλία, αλλά να αποφύγουμε τα πλήθη. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Ουσιαστικά αυτό που αναδεικνύει το Politico είναι πως με τους ανύπαρκτους τουρίστες και τα εισαγόμενα κρούσματα, το «σχέδιο» της κυβέρνησης να καταστρέψει την ελληνική οικονομία με το lockdown για να προσελκύσει τους ξένους τουρίστες(!) αποδεικνύεται εκτός πραγματικότητας και δυστυχώς, τώρα θα το χρεωθούν οι Έλληνες πολίτες με ένα 4ο μνημόνιο που θα φέρει νέα λιτότητα και φτώχεια.