Τραπεζίτες σε Μητσοτάκη: Θα επανεξετάσουμε τις χρεώσεις!

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε συναλλαγές – Τι είπαν για την προστασία α’ κατοικίας και το σχέδιο Ηρακλής

Xαμηλότερες προμήθειες, τιτλοποιήσεις και σχέδιο Ηρακλής και προστασία πρώτης κατοικίας ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλες χρεώσεις σε ψηφιακές και μη τραπεζικές συναλλαγές όταν με την πολιτική της προωθεί προς τους πολίτες τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέλαβαν τη δέσμευση να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική και να προχωρήσουν όπου κριθεί αναγκαίο σε αναπροσαρμογές.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών και το ισχύον καθεστώς καθώς από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις έχουν εγκριθεί ελάχιστες.

Το θέμα συμφωνήθηκε να εξεταστεί διεξοδικά και σε συνδυασμό με τον Νόμο Κατσέλη αλλά και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες.

Οι τράπεζες έθεσαν και το θέμα κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου το οποίο αφορά κυρίως δανειοδοτήσεις του παρελθόντος από την Αγροτική, την ΕΤΒΑ κλπ. ζητώντας το Δημόσιο με κάποιον τρόπο να αποκαταστήσει τις συγκεκριμένες εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν και τη συμμετοχή τους στο σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση 30 δις κόκκινων δανείων, ενώ έθεσαν και φορολογικά θέματα που συνδέονται με τις τιτλοποιήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Newmoney