ΤΡΟΜΟΣ! “Θα μιλήσουν τα ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ”!

Την απειλή ότι… αν δεν κάτσει φρόνιμα, «θα μιλήσουν τα καλάσνικοφ», εκτόξευσαν στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή και μάλιστα μέσα στο δημαρχείο, στο προσωρινό γραφείο που διατηρεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου, Ρομά από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από την Περαία.

Ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να απομακρύνει τον καταυλισμό από την περιοχή, διότι κάποιοι από τους Ρομά, που διαμένουν προσωρινά κατά διαστήματα σε αυτόν, αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά. Επιδίδονται κυρίως σε κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία στη συνέχεια τα διαλύουν και πουλάνε τα εξαρτήματά τους.

«Ήρθαν πριν από λίγες μέρες στο προσωρινό μου γραφείο, στο δημαρχείο και μου είπαν ότι ‘’θα μιλήσουν τα καλάσνικοφ’’, Τους απάντησα ‘’αν είναι να το κάνετε, κάντε το τώρα, γιατί εγώ δε θα υποχωρήσω. Αν δε φύγετε από μόνοι σας, θα διαλύσω τον καταυλισμό με κάθε κόστος. ’’. Κάποιοι από αυτούς αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές, Σχεδόν καθημερινά τους συλλαμβάνει η αστυνομία για διάφορα αδικήματα», λέει σε γνωστή ενημερωτικη ιστοσελίδα ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού.

Αρκετά τα περιστατικά απειλών

Τα περιστατικά μεταξύ Ρομά και νέου δημάρχου Θερμαϊκού είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα. Όπως λέει ο κ. Τσαμασλής, πριν από λίγες μέρες κι ενώ βρισκόταν στην παραλία των Νέων Επιβατών, μία ομάδα Ρομά τον πλησίασε και άρχισε να του φωνάζει και να τον απειλεί.  «Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα παραπάνω, διότι η παραλία είχε πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος επενέβη, άρχισε να τους γιουχάρει και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν. Το περιστατικό έγινε, μάλιστα, μπροστά στα μάτια τουριστών», υποστηρίζει ο κ. Τσαμασλής.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του καταυλισμού, ο οποίος βρίσκεται αρκετές δεκαετίες στην περιοχή, δεν ξεπερνούν τους εκατό και η συντριπτική πλειοψηφία δε δημιουργεί προβλήματα. «Οι παραβατικοί είναι αυτοί που έρχονται από τις περιοχές των Σοφάδων και των Φαρσάλων, οι οποίοι είναι πλούσιοι στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, αφού έχουν διώροφα σπίτια και βίλες. Έρχονται εδώ ανά διαστήματα, κλέβουν αυτοκίνητα και άλλα πράγματα, συγκεντρώνουν τα χρήματα από την παράνομη δραστηριότητά τους και μετά γυρίζουν στον τόπο τους. Το ίδιο κάνουν και κάποιοι Βούλγαροι και Σκοπιανοί Ρομά», τονίζει ο κ. Τσαμασλής.

Πολύ συχνές οι πυρκαγιές

Στην περιοχή του καταυλισμού είναι πάρα πολύ συχνές οι πυρκαγιές, τις οποίες βάζουν οι Ρομά, για να κάψουν διάφορα αντικείμενα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι πυρκαγιές ξεφεύγουν από τον έλεγχο και παίρνουν διαστάσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε στο μεσημέρι της Τρίτης, όταν μαύροι καπνοί σκέπασαν μεγάλο μέρος της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στη φωτιά της Τρίτης κάηκαν και 25 αυτοκίνητα.

«Όλα τα καμένα αυτοκίνητα ήταν κλεμμένα και βρίσκονταν μέσα σε μία χαράδρα. Η πυροσβεστική κατάφερε να σώσει άλλα 10-15 αυτοκίνητα, που ήταν και αυτά κλεμμένα. Οι πυρκαγιές είναι πολύ συχνές στην περιοχή, αλλά η χθεσινή ξεπέρασε τα όρια. Δε φταίμε σε τίποτα οι κάτοικοι κάθε τρεις και λίγο να αναπνέουμε τον καπνό από τα καμένα πλαστικά και να ρυπαίνεται το περιβάλλον. Τη δεκαετία του ΄90 δημιουργήθηκε για τους Ρομά καταυλισμός πρότυπο, επιπέδου ξενοδοχειακής μονάδας. Δε χρησιμοποίησαν ποτέ τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από αυτές στο σημείο. Τα έχουν καταστρέψει όλα», τονίζει ο κ. Τσαμασλής.