Υπόθεση Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ -Τη Δευτέρα θα καταθέσει

Το απόγευμα της Παρασκευής ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας παρουσιάστηκε στις 18:45 στη ΓΑΔΑ (είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον αρμόδιο αξιωματικό προστατευόμενων μαρτύρων) και δήλωσε έτοιμος να καταθέσει και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ. Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά την απάντηση του Αρειου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Αυτή την απάντηση έδωσε σήμερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα. Ετσι, η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει με αλλοιωμένη φωνή και ηλεκτρονικά μέσα, σε διαφορετικό δωμάτιο.

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Novartis Γιάννης Μπούγας ενημέρωσε τον Σπύρο Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» θα καταθέσει τη Δευτέρα στις 16:00 και σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας που προαναφέραμε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναφέρουν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας μετέβη αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, μετά την κάλυψη που παρείχε ο Αρειος Πάγος.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρέμεινε στη ΓΑΔΑ καθώς ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τους αξιωματικούς για το αν θα παραμείνει απόψε εκεί, λόγω του εντάλματος βίαιης προσαγωγής του.

Η απάντηση του Αρείου Πάγου για την κατάθεση

Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος κάνει επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί.

Αναλυτικότερα στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Τι ισχύει για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του». Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Την επόμενη εβδομάδα απαντήσεις για τα άλλα δύο ερωτήματα

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν τη Δευτέρα.

Η πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας της προανακριτικής
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση μελών της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Novartis είναι η εξής: «Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Αρειο Πάγο. Το μείζον είναι οι δύο μάρτυρες να εξεταστούν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στη πρώτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουμε αν αυτή η εξέταση γίνει με τεχνικά μέσα. Δηλαδή, από άλλο δωμάτιο και με αλλοίωση της φωνής, όπως ζητούν οι μάρτυρες».

Πλεύρης: «Ο δρόμος για την εξέταση άνοιξε»
Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης δήλωσε για την υπόθεση της εξέτασης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων: «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της επιτροπής ανοίγει ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες που επιδιώκαμε. Εμείς θέλαμε εξέταση, κάποιοι θέλανε μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τελειώσανε. Εμείς πήγαμε στον Αρειο Πάγο εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του. Αυτό επιδιώκαμε και πλέον ο δρόμος άνοιξε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. «Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

ΚΚΕ: «Ανθρακες ο θησαυρός»
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε για το θέμα «Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια… το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός».