Χαρδαλιάς: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο – Παρατείνονται στην Αττική

Έκκληση στους κατοίκους Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας και Πέλλας να τηρήσουν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα – Task Force για το άνοιγμα των σχολείων

Την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο από τις 15/9 ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πανδημία, είπε ότι η εικόνα στα δύο νησιά έχει βελτιωθεί σημαντικά και ευχαρίστησε τους κατοίκους για την τήρηση των οδηγιών. Παράλληλα έκανε έκκληση στους κατοίκους της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας και της Πέλλας να τηρήσουν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα  που αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί.

Έκανε λόγο για τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις περιοχές αυτές από μια μόνο συρροή, τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ζήτησε από τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφαλίστηκαν 200.000 γρήγορα τεστ και η πρώτη φουρνιά θα πάει στη Μυτιλήνη.  Είπε ακόμα ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται «Task Force» για τα Σχολεία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας τωβ υπουργείων Υγείας και Παιδείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η Τask Force θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Η Νίκη Κεραμέως στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι προωθείται άμεσα  νομοθετική ρύθμιση για πιθανή αναστολή λειτουργίας σχολική μονάδας σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού.  Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης κατόπιν σχετικής εισήγησης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η κατάσταση προβληματιζει και ότι υπάρχουν εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί. «Η κατάσταση είναι σε μερικό έλεγχο. Αν δούμε ότι πάει να ξεφύγει έχουμε οριζόντια μέτρα – όχι το lockdown – που εφαρμόζουμε και σε άλλες περιοχές».

Σε ειδικό καθεστώς παραμένουν η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο και ανά τρεις μέρες θα επαναξιολογείται η κατάσταση.

Ποια μέτρα παρατείνονται στην Αττική

Συγκεκριμένα, στην Αττική παρατείνονται τα εξής μέτρα:

– Απόσταση – χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
– Αποστάσεις σε παραλίες
– Προσωρινά μέτρα για εκκλησίες και αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής
– Αναστολή πανηγυριών
– Αναστολή επισκεπτηριων σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
– Μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ
– Συνάθροιση μέχρι 9 άτομα.