Όπως λέμε «Μπάγερν-Μπάρτσα»: Το ματς που ο ΠΑΟ… κήδεψε με 8-2 τον Ολυμπιακό (vid)

Από χθες το βράδυ όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ασχολείται με την ηχηρή.. σφαλιάρα της Μπάγερν στην Μπαρτσελόνα με 8-2, όμως κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στα μέρη μας με θύτη τον Παναθηναϊκό και θύμα τον Ολυμπιακό.
Αν για κάποιον ανεξήγητο λόγο εν έτει 2020 έψαχνε κάποιος σ’ εκείνα τα «πατροπαράδοτα» λεξικά με το σκληρό εξώφυλλο και τη ράχη σε μέγεθος τριών τόμων εγκυκλοπαίδειας τον όρο “viral”, θα μπορούσε κάλλιστα να συναντήσει την παρακάτω φωτογραφία:

Το λες και λογικό: η Μπάγερν βρήκε τον αγωνιστικό λαιμό της Μπαρτσελόνα μπόσικο και της τον πάτησε μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της η παρέα του Μέσι, τη φιλοδώρησε με μια ωραιότατη 8άρα (8-2) και πήρε δια περιπάτου την πρόκριση για τα ημιτελικά του Champions League.

Η είδηση, φυσικά, της πρωτοφανούς ταπείνωσης των Μπλαουγκράνα παίζει παντού από το βράδυ της Παρασκευής (14/8), με τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους ν’ ασχολούνται με την συγκεκριμένη «σφαλιάρα».

Αυτό το εκκωφαντικό 8-2, ωστόσο, δεν είναι άγνωστο για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα- έστω κι αν πίσω στο 1930 αν έλεγες “viral” κατά πάσα πιθανότητα θα φρόντιζαν να σε διαβάσει κάποιος παπάς για να διώξει σπό μέσα σου το δαιμόνιο που σε αναγκάζει να παράγεις περίεργους ήχους.

Πιο συγκεκριμένα, το ημερολόγιο έδειχνε 1-6-1930. Οι αιώνιοι μαζί με τον (κάτοχο του τροπαίου) Άρη είχαν κατακτήσει την κορυφή στα πρωταθλήματα των τοπικών ενώσεων και, μέσω αγώνων playoffs, διεκδικούσαν το πανελλήνιο στέμμα.

Οι Θεσσαλονικείς βγήκαν από νωρίς εκτός, με αποτέλεσμα ο τίτλος να είναι υπόθεση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Έτσι, την 1η Ιουνίου στο γήπεδο της Λεωφόρου το Τριφύλλι υποδεχόταν τους Ερυθρόλευκους στο πρώτο από τα δύο ματς που θα έκριναν το πρωτάθλημα.

Οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά ήταν τόσο σίγουροι για την ανωτερότητα της ομάδας τους, που κατέφτασαν εν πομπή και παρατάξει στο γήπεδο αγκαλιά με ένα… φέρετρο, μέσα στο οποίο σκόπευαν να «κηδέψουν» τον αντίπαλό τους μετά το τελευταίο σφύριγμα της λήξης!

Μόνο που το μενού περιελάμβανε, τελικά, «κηδεία» χρώματος ερυθρού και λευκού: ο Παναθηναϊκός του Ούγγρου Γιόσεφ Κίνσλερ σκόρπισε τον Ολυμπιακό στους τέσσερις αγωνιστικούς ανέμους, διαλύοντάς τον με 8-2 κι έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή το αστέρι της ομάδας, τον Άγγελο Μεσσάρη, που σημείωσε δύο γκολ. Αυτή η επίδοση του Μεσσάρη σε συνδυασμό με την… οχτάρα στον αιώνιο αντίπαλο «γέννησε» και το ιστορικό σύνθημα των φίλων του ΠΑΟ «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».


Το διαβόητο φέρετρο των φίλων του ΟΣΦΠ διαλύθηκε κακήν κακώς, με τα κομμάτια ξύλου να χρησιμεύουν στο… ξύλο που ακολούθησε μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Το Τριφύλλι επικράτησε με 2-1 και στη ρεβάνς, παίρνοντας πανηγυρικά το πρώτο πρωτάθλημα στην λαμπρή ιστορία του. Κι αν για τους ηττημένους αυτό το 8-2 φαντάζει πως συνέβη στην αρχαιότητα, μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός μετράει τα 45 πρωταθλήματά του από εκείνη την περίοδο (για την ακρίβεια από το 1931, όταν και κατέκτησε τον παρθενικό του τίτλο).

“Viral «8άρα»: greek edition”,λοιπόν, εκδοχή «Όταν τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός, στην Μπάγερν έπιναν μπίρες στο Οκτώμπερφεστ…».

Ή κάπως έτσι.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

Παναθηναϊκός: Αργυράκης Μ. Βασιλείου, Σ. Πιερράκος, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Αγγ. Μεσσάρης, Δ. Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Δ. Πιερράκος.

Ολυμπιακός: Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Βιολέτης, Πανόπουλος, Μ. Λεκκός, Κ. Τερζάκης, Ντ.Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος