Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι εδώ;

Ο Κυριάκος Θωμαϊδης αναρωτιέται αν έχει ερευνήσει ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας για ποιον λόγο κανείς δεν μπορεί να στεριώσει στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είναι μικροβιολόγος. Σχολαστικός εξ επαγγέλματος.

Δυστυχώς ανάλογη σχολαστικότητα δεν έχει δείξει στα κυβερνητικά καθήκοντα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υπόθεση των αθλητικών δικαστών. Το καλοκαίρι η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έμεινε χωρίς μέλος, καθώς δέκα δικαστές – ο ένας μετά τον άλλον – παραιτήθηκαν.

Την προηγούμενη Παρασκευή επιλέχθηκαν οι νέοι δικαστές που θα στελεχώσουν την Επιτροπή Εφέσεων. Ηδη δύο από αυτούς παραιτήθηκαν! Εχει ερευνήσει ο κ. Τσιάρας για ποιον λόγο κανείς δεν μπορεί να στεριώσει στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη;

Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερος κόπος για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο εξαναγκάζονται σε παραίτηση τακτικοί δικαστές με εξαιρετική νομική συγκρότηση.

Αρκεί να διαβάσει δύο έγγραφα.

Στις 17 Ιουλίου 2020 ο εφέτης Νίκος Βόκας έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο. Δήλωνε ευθέως ότι παραιτείται από την Επιτροπή Εφέσεων «προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε σκιά στο πρόσωπό μου για το κίνητρο της παραμονής μου».

Η αιχμή ήταν σαφής. Και αφορούσε δημοσιεύματα ότι ο κ. Βόκας μένει σε μία περιοχή, στην οποία βρίσκεται η έδρα ποδοσφαιρικής ομάδας. Λες κι αυτό είναι αδίκημα…

Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη έστειλε εξώδικο σε οπαδική ιστοσελίδα, στο οποίο μιλούσε για στοχοποίηση των αθλητικών δικαστών και μεθόδευση ποδοσφαιρικών παραγόντων που ελέγχουν μέσα ενημέρωσης.

Το κωμικό που της είχαν προσάψει ήταν ότι ο σύζυγός της είναι προπονητής και φίλος συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας. Προπονητής, που νομίζετε; Στην ποδοσφαιρική ομάδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος!

Η κ.Στενιώτη ανέφερε χαρακτηριστικά στο εξώδικό της ότι μέσα παραπληροφόρησης λασπολογούν χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ανηλίκων, παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα, εκτοξεύοντας βολές σε συγγενικά πρόσωπα δικαστών και αλλοιώνοντας γεγονότα.

Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή, όταν μάλιστα προέρχεται από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών. Η κ. Στενιώτη είχε το θάρρος να την υπογράψει και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να πράξει το αυτονόητο: Να δώσει εντολή ώστε να ερευνηθεί μια υπόθεση «δολοφονίας χαρακτήρων» δικαστών.

Μπορεί ο κ. Τσιάρας να μην είναι νομικός, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι στις συνταγματικές υποχρεώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης είναι να προστατεύει το κύρος του θεσμού.