Πάμε να γουστάρουμε!

Άλλο ένα καλοκαιρινό ΠΑΟΚ – Άγιαξ είναι προ των πυλών μόνο που ετούτη τη φορά και οι δυο αντίπαλοι είναι πολύ καλύτεροι από την τελευταία αναμέτρησή τους.
Τα τελευταία δυο χρόνια ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία στην Ελλάδα και απέτυχε στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2017 αποκλείστηκε από την Έστερσουντ, το καλοκαίρι του 2018 έτρεξε ένα καλό σερί εμφανίσεων, μέχρι που αποκλείστηκε από την Μπενφίκα και στη συνέχεια θυσίασε ολόκληρη την ευρωπαϊκή σεζόν του στο βωμό της εγχώριας ψύχωσης για το πρωτάθλημα.

Και επειδή «ΠΑΟΚ είσαι», προφανώς και βρήκε αυτές τις αποτυχίες μπροστά του στην φετινή κλήρωση με τον εξαιρετικό Άγιαξ.

Υπάρχει ένας αστικός ποδοσφαιρικός μύθος σχετικά με τον «Αίαντα»: ότι οι ακαδημίες του αποτελούν μια μηχανή παραγωγής ταλέντων και με βάση αυτές αλλά και τις ποδοσφαιρικές αρχές που δίδαξε ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ , είναι σταθερά πολύ καλός, όσους παίκτες κι αν πουλήσει κάθε καλοκαίρι.

Ναι, αλλά όχι.

Ο Άγιαξ είναι σταθερά ευχάριστος στο μάτι. Και όντως, από τακτικής απόψεως παίζει σύγχρονο, επιθετικό ποδόσφαιρο, σχεδόν πάντα. Σπουδαίος όμως είναι μια φορά κάθε είκοσι – τριάντα χρόνια! Ήταν σπουδαίος την δεκαετία του 70 φυσικά, όταν έχτισε τον μύθο του, ήταν σπουδαίος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, με Κλάιφερτ, Σέεντορφ, Κανού κ.λπ. όταν πήρε ένα Τσάμπιονς Λιγκ και έχασε ακόμα ένα στον τελικό.

Πέρυσι έδειξε ότι διαθέτει τις προδιαγραφές να γίνει και πάλι σπουδαίος, αν δεν τον κατασπαράξει η κυνική, ποδοσφαιρική αγορά των μεγαθηρίων.

Στα ενδιάμεσα διαστήματα δεν ήταν σπουδαίος. Συνήθως ήταν μέτριος , σπανιότερα καλός, ποτέ πολύ καλός, παρότι συνέχιζε να βγάζει παικταράδες. Υπήρξαν πολλές σεζόν που αν μια καλή ελληνική ομάδα αντιμετώπιζε τον Άγιαξ, θα είχε σοβαρές πιθανότητες να προκριθεί – ο ΠΑΟΚ το απέδειξε.

Αποκλείστηκε δυο φορές μεν, στις λεπτομέρειες δε, και σε αναμετρήσεις πραγματικά του 50-50.

Μόνο που ο φετινός Άγιαξ είναι ο καλύτερος που έχει βρει μπροστά του ο «Δικέφαλος». Είναι ο Άγιαξ που πήρε ξανά το πρωτάθλημα στην Ολλανδία μετά από πέντε χρόνια (και έκανε και το νταμπλ), είναι ο Άγιαξ που έφτασε ξανά στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ (με σπουδαίες εμφανίσεις) μετά από σχεδόν 25 χρόνια, είναι ο Άγιαξ που έχει ήδη πουλήσει δυο παίκτες του για 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάμποσοι ακόμα έχουν μπει στο στόχαστρο της μισής Ευρώπης.

Δεν έχει σχέση αυτός ο Άγιαξ, με τον Άγιαξ των προηγούμενων επισκέψεων του στην Τούμπα.

Αλλά ξέρετε κάτι; Ούτε ο ΠΑΟΚ έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ των προηγούμενων επισκέψεων του Άγιαξ στην Τούμπα.

Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι αήττητος πρωταθλητής, νταμπλούχος, κάτοχος τεσσάρων τίτλων την τελευταία τριετία. Διαθέτει ένα σπάνιο μείγμα ταλέντου, ποιότητας, προσωπικότητας και αυτοπεποίθησης, τόσο δεμένο εκτός αγωνιστικού χώρου που έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να ξεπερνά κάθε εμπόδιο εντός αυτού.

Έβλεπα το βράδυ της Δευτέρας την ταινία για την απίθανη περυσινή σεζόν του ΠΑΟΚ. Και επιβεβαίωσα δύο πράγματα: πρώτον, ότι το τμήμα επικοινωνίας του «Δικεφάλου» κάνει εξαιρετικά πράγματα, εφάμιλλα και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερα των σύγχρονων επικοινωνιακών τακτικών των μεγαλύτερων κλαμπ του κόσμου.

Δεύτερον, ότι αυτός ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβάται τίποτα και κανένα! Ετούτη η αήττητη παρέα των ζουρλών, μπορεί να μπει στο γήπεδο και να πουλήσει ποδοσφαιρική τρέλα σε όποιον βρει απέναντί της! Με σεβασμό φυσικά αλλά και με τις σωστές δόσεις ποδοσφαιρικού θάρρους και θράσους, με σωστή τακτική και απόλυτη συγκέντρωση αλλά και με μάτι που γυαλίζει, ο ΠΑΟΚ του Μάτος και του Βαρέλα, του Κρέσπο και του Πασχαλάκη, του «Μπίσε» και του Καντουρί, του Πέλκα, του Ζαμπά και του Άκμπομ, έχει όλες τις δυνατότητες να βγάλει γούστα στο γήπεδο!

Πάμε για δυο ωραία ποδοσφαιρικά βράδια λοιπόν. Πάμε να γουστάρουμε.

Και πιστεύω ακράδαντα ότι είτε περάσει, είτε όχι, αυτή η ιστορική φουρνιά παικτών του ΠΑΟΚ θα δώσει στους οπαδούς της ομάδας νέες αφορμές να την αγαπήσουν .

sdna.gr