30% έκπτωση στο φόρο – τι θα γίνει με τις δηλώσεις covid – σημαντικές διευκρινήσεις

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδική Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

mfilothei@yahoo.gr

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε η παράταση των φορολογικών δηλώσεων και οι ανακοινώσεις των παρατάσεων συνεχίζονται την επόμενη μέρα με την παράταση των δηλώσεων covid. Έτσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα έως 1/7/2020 να υποβάλλουν της δηλώσεις για τα ποσά που δεν εισέπραξαν από τους μισθωτές τους, την περίοδο της καραντίνας και μετά και οι μισθωτές των ακινήτων μπορούν να κάνουν αποδοχή της αίτησης έως και τη Δευτέρα 6/7/2020.

Συγκεκριμένα με βάση το δελτίο τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των Δηλώσεων Covid (απόφαση Α.1139/2020) για τους εκμισθωτές ακινήτων έως την Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020. Αντίστοιχα, η προθεσμία για τους μισθωτές ακινήτων παρατείνεται έως τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020.

Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά «Δήλωση Πληροφοριακών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μπορεί να υποβληθεί «Δήλωση COVID»;

Στο ερώτημα τι είναι η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας , βάση της οποίας υποβάλλουμε την δήλωση covid, προκειμένου να ωφεληθούμε της έκπτωσης φόρου, για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράξαμε, η απάντηση είναι η εξής:

Η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, είτε αρχική είτε τροποποιητική, υποβάλλεται από τον εκμισθωτή ακίνητης περιουσίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που πραγματοποιείται η τροποποίησή της, και δείχνει η μίσθωση του ακινήτου που κατοικούμε.

S.O.S.

Για να υποβληθεί η Δήλωση COVID πρέπει να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, μέχρι την 1/6/2020, όπου είναι και η ημερομηνία παράτασης !!