Ανοιγουν οι διαδημοτικες μετακινήσεις

Όλα τα μετρα για Πάσχα

Άλλο ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκτηση της καθημερινότητάς μας θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου, καθώς εκτός από το άνοιγμα της εστίασης, θα δούμε και την κατάργηση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές ορίζονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που τις επιτρέπει μόνο για επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε κατάστημα λιανικής ή κέντρου αισθητικής. Πλέον, από την Δευτέρα του Πάσχα αυτοί οι περιορισμοί παύουν να ισχύουν.

Το χρονοδιάγραμμα με τους «τρεις σταθμούς» του επόμενου βήματος της άρσης του lockdown περιλαμβάνει όχι μόνο την επαναλειτουργεία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, στις 10 Μαΐου καθώς και το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου παράλληλα με την κατάργηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό χωρίς εξαιρέσεις.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σε κάποιο από τα παραπάνω βήματα αναμένεται να καταργηθεί και η υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνησή μας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πότε θα καταργηθεί το SMS

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, μίλησε και για τις δυσκολίες που προκαλούνται από το click inside στην αγορά.  Ο κ. Γεωργιάδης τοποθέτησε την κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις όχι νωρίτερα από τρεις εβδομάδες μετά, έτσι ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.000.000 εμβολιασμοί.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι για την ώρα δεν καταργείται το γενικό sms, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο νούμερο sms, αποκλειστικά για την εστίαση, αν και, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται τώρα.

Aναφερόμενος ειδικά στο ωράριο των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι, αν και θα υπάρχει κάποια ελαστικότητα, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.

Όλα όσα ισχύουν μέχρι το Πάσχα

Υπενθυμίζεται πως από χθες η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά
Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται

Επιπροσθέτως σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες όπως το μάζεμα ελιάς. Ακόμη απαγορεύεται η μετάβαση στη φορολογική κατοικία, αλλά και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, με εξαίρεση αν υπάρχει έγγραφο από επίσημη δομή.

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:

Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Σκέρτσος: Τι ισχύει με τις ιατρικές βεβαιώσεις

Διευκρινίσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις με ιατρική βεβαίωση έδωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος μιλώντας την Μεγάλη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό.