«Αφόρητη» και «επικίνδυνη» η ζέστη τα επόμενα 24ωρα στην Ευρώπη

Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει τις επόμενες ώρες μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης με την Βρετανία να βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και τις υγειονομικές αρχές να καλούν τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ο υδράργυρος σκαρφαλώνει επικίνδυνα όχι μόνο στη Βρετανία αλλά στη Γαλλία και την Ισπανία με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν τους πολίτες ότι, τα επόμενα 24ωρα η ζέστη θα είναι αφόρητη και επικίνδυνη.

Βρετανία

Στη Βρετανία, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα θέτοντας τη χώρα σε «πορτοκαλί συναγερμό».

Χθες, συνεδρίασε η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων «Cobra» στην Ντάουνινγκ Στριτ, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν τις περισσότερες περιοχές της Αγγλίας τα επόμενα 24ωρα.

Την ερχόμενη Κυριακή, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» με αφορμή τις υψηλότατες θερμοκρασίες μόνο δύο φορές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν συνεχιστεί η αφόρητη ζέστη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες αλλά και να απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

Η Υπηρεσία για την Υγειονομική Ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στο τέσσερα- την ανώτατη κλίμακα- εάν η ζέστη γίνει τόσο ακραία που «μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και θανάτους όχι μόνο σε ευάλωτες ομάδες αλλά και σε υγιή άτομα».

Αν ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς Κελσίου και η γηραιά Αλβιώνα φθάσει στο τέταρτο επίπεδο έκτακτης ανάγκης, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αλυσίδα προμήθεια τροφίμων, στο οδικό, σιδηροδρομικό και εναέριο δίκτυο, ότι θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.

Γαλλία

Ο καύσωνας που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης, απειλεί σήμερα την νότια Βρετάνη με τον υδράργυρο να δείχνει 39 βαθμούς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Figaro».

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, Ημέρα Εθνικής Εορτής, για τη χώρα, οι πολίτες δεν θα δουν πιθανότατα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα στον ουρανό για λόγους ασφαλείας.

Σήμερα , η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 36-38 βαθμών στην κοιλάδα του Ροδανού. Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Λεάς, της Météo-France, το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και η κορύφωσή του αναμένεται «μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης», 19 Ιουλίου.

Το Σαββατοκύριακο, σε πολλές περιοχές της χώρας του Μολιέρου, το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να σκαρφαλώσει στους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ισπανία

Η θερμοκρασία ξεπερνά και σήμερα τους 40 βαθμούς στην ιβηρική χερσόνησος ενώ ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, λιγότερο από έναν μήνα μετά το προηγούμενο κύμα καύσωνα.

Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν ταυτόχρονα την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία «Aemet», σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως και 42 βαθμούς στην Εστρεμαδούρα και 41 στην Ανδαλουσία. Στα βορειοδυτικά, όπου συνήθως δεν κάνει τόση ζέστη, η μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Ο καύσωνας που ξεκίνησε από την Κυριακή αναμένεται ότι θα κρατήσει 9-10 ημέρες, θα είναι δηλαδή «ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975», ανέφερε ο Ρουμπέν δελ Κάμπο, ένας εκπρόσωπος της Aemet. Υπενθύμισε εξάλλου ότι τα κύματα καύσωνα στη χώρα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια.

 

πηγη. protothema.gr