Αϊτή: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «έκρηξη» των κρουσμάτων χολέρας στη χώρα

H Αϊτή μαστίζεται από ελλείψεις βασικών προϊόντων και είναι θέατρο νέων βίαιων επεισοδίων.

Μετά την πρώτη εισαγωγή στη χώρα του βακτηρίου της χολέρας από κυανόκρανους το 2010, η επιδημία που διήρκησε ως το 2019 προκάλεσε περισσότερους από 10.000 νεκρούς στην Αϊτή.

Τρία χρόνια αργότερα η ανακοίνωση την Κυριακή ενός νέου κρούσματος και επτά νέων θανάτων ξύπνησε τους φόβους για μια νέα τραγωδία, την ώρα που η Αϊτή αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και να δυσχεραίνεται η λειτουργία των νοσοκομείων.

Μετά τον εντοπισμό του βακίλου της χολέρας, που μεταδίδεται μέσω του νερού, έχουν επιβεβαιωθεί 11 κρούσματα και ακόμη 111 είναι ύποπτα, προς το παρόν όλα τους στην πρωτεύουσα Πορτ- ο- Πρενς, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την Αϊτή η ανθρωπιστική συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χώρα Ούλρικα Ρίτσαρντσον.

Όμως «οι αριθμοί ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτεροι», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι αναλύσεις που γίνονται στο εξωτερικό για να ταυτοποιηθεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος με αυτό του 2010.

Μετά την ανακοίνωση στις 11 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί της αύξησης των τιμών των καυσίμων, η χώρα που ήδη αντιμετώπιζε κρίση, έγινε εκ νέου θέατρο βίαιων επεισοδίων, λεηλασιών και διαδηλώσεων. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός πετρελαίου της χώρας, ο Varreux, έχει αποκλειστεί από ένοπλες συμμορίες.

«Αυτό σημαίνει ότι όλη η χώρα έχει αρχίσει να έχει έλλειψη σε καύσιμα», αναγκάζοντας κάποιες υπηρεσίες υγείας να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους και εμποδίζοντας την συλλογή των απορριμμάτων, πρόσθεσε η Ρίτσαρντσον.

«Ανθρωπιστικός διάδρομος»

Το καθαρό πόσιμο νερό αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τον περιορισμό της επιδημίας της χολέρας, το βακτήριο της οποίας μεταδίδεται μέσω του νερού, και για «τη διάσωση ζωών», σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας εξάλλου ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Αϊτής υποφέρει από την πείνα.

«Είναι ο συνδυασμός μιας ήδη σοβαρής και φρικτής ανθρωπιστικής κατάστασης (…) επιδεινωμένης από την οικονομική κρίση, την τιμή των καυσίμων και την ανασφάλεια», κατήγγειλε η Ρίτσαρντσον.

Σε αυτές τις συνθήκες ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, το έργο των οποίων έχει περιπλακεί από την κατάσταση ασφαλείας, ζήτησαν χθες «να δημιουργηθεί αμέσως ανθρωπιστικός διάδρομος ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν στη χώρα καύσιμα και να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού».

Για τη Ρίτσαρντσον η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως στην κυβέρνηση της Αϊτής, η οποία «πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αρθεί ο αποκλεισμός του τερματικού σταθμού», αλλά και στις συμμορίες «που τον έχουν αποκλείσει», μια κατάσταση που «κυριολεκτικά σκοτώνει ανθρώπους». Τέλος η έκκληση αποτελεί ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα η οποία «πρέπει να στηρίξει την Αϊτή ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της που φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να άρουν τον αποκλεισμό του τερματικού σταθμού».

Μια αδυναμία την οποία ο Ανρί φαίνεται να αναγνωρίζει: «Ζητώ βοήθεια», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ απευθυνόμενος «στις φιλικές χώρες της Αϊτής»

«Θέλουμε αυτές οι χώρες να μας βοηθήσουν να άρουμε τον αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στον κεντρικό πετρελαϊκό τερματικό σταθμό, προκειμένου να είναι διαθέσιμα καύσιμα στα πρατήρια», πρόσθεσε, κατηγορώντας ένοπλες συμμορίες ότι κρατούν τη χώρα «όμηρο» και ότι προκαλούν μια «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση».

Χαιρετίζοντας τις «προσπάθειες» της αστυνομίας της Αϊτής «να διατηρήσει την ηρεμία», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από βοήθεια. «Έχουν ανάγκη να συνεχίσουμε τη στήριξή μας», υπογράμμισε.

Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση των κυανόκρανων από την Αϊτή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για την κατάσταση στη χώρα στις 21 Οκτωβρίου.

Τον Ιούλιο είχε υιοθετήσει ψήφισμα που ζητούσε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να απαγορεύσουν τη μεταφορά ελαφρών όπλων στις συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή, χωρίς ωστόσο να ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο, κάτι που επιμένει να ζητά η Κίνα.

Οι ΗΠΑ και το Μεξικό, που είχαν συντάξει εκείνο το σχέδιο ψηφίσματος, έχουν επισημάνει ότι εργάζονται πάνω σε ένα νέο.