Άντονι Φάουτσι: Στη φόρα όλα τα e-mail του εν μέσω πανδημίας – Τι απαντούσε σε σελέμπριτις και απλούς πολίτες

Πάνω από 3.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν δοθεί στην δημοσιότητα - Σε ποιους δήλωνε «κουρασμένος» και γιατί χαρακτήριζε κάποιους «τρελούς»

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι είναι ένα από τα πρόσωπα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. Τις τελευταίες ώρες έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο όχι με κάποια δήλωσή του ή συμβολή του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά λόγω των… απλών και καθημερινών απαντήσεών του σε περισσότερα από 3.200 e-mails τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Τα εν λόγω e-mails δημοσιεύθηκαν στο BuzzFeed, το CNN και την Washington Post και σε αυτά ο Φάουτσι φαίνεται να απαντά σε αιτήματα, ερωτήσεις και ζητήματα που του θέτουν απλοί πολίτες, δημοσιογράφοι που αιτούνται συνέντευξης, συνάδελφοί του, φίλοι ακόμη και διασημότητες. Πρόκειται για ηλεκτρονική αλληλογραφία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020.

Ο ιατρικός διευθυντής του National Football League Players Association ζήτησε από τον Φάουτσι μια εμπιστευτική ενημέρωση σχετικά με το εάν πρέπει να ξεκινήσει και πώς, με ασφάλεια, η επόμενη σεζόν του NFL. Ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ που εργάζόταν σε μια επικείμενη βιογραφική ταινία της Disney, ζήτησε οδηγίες από τον Φάουτσι για το πώς να γίνουν τα γυρίσματα με ασφάλεια. Ένας σύμβουλος του συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία του Φάουτσι. Και ένας ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών είπε στον Φάουτσι να «συνεχίσει να είναι αφηγητής επιστημονικής αλήθειας» παρά το σκεπτικισμό για τον ιό από άλλους νομοθέτες αλλά και τον ίδιο τον Τραμπ.

Ο κορυφαίος επιστήμονας όπως αποτυπώνεται στα e-mails απαντούσε σε όλους με φυσικό τρόπο δίχως να χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα. Μάλιστα σε έναν δημοσιογράφο ο οποίος του ζήτησε συνέντευξη κατανοώντας τον φόρτο εργασίας του, φαίνεται να απαντά πως είναι πολύ κουρασμένος και πως δεν κοιμάται πολύ. Μετά από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 1ης Μαρτίου από ψυχολόγο που εξέφρασε ανησυχία για το αν λογοκρίθηκε ο Φάουτσι, απάντησε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν λογοκρίνομαι».

Ο Howard Bauchner, αρχισυντάκτης της JAMA έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Φάουτσι στις 5 Φεβρουαρίου με μια σημείωση στο κάτω μέρος, «Επιζείτε – ανησύχησα λίγο για τον φόρτο εργασίας σας».

Όπως γράφει το CNN, ενώ πολλοί υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προτιμούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες έναντι των e-mails, αυτή η αλληλογραφία προσφέρει μια σπάνια ματιά στο ξέφρενο πρόγραμμα του Φάουτσι και την ευγενική και απλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας. Ο ίδιος σε ένα από τα e-mails παραδέχεται πως ο φόρτος εργασίας ήταν τέτοιος που αισθανόταν όπως όταν έκανε πρακτική όποτε και ξέμενε για μέρες στο νοσοκομείο ή δεν πήγαινε ούτε καν στο σπίτι του τα Σαββατοκύριακα.

Αναφερόμενος προφανώς και στην σχέση του με το πολιτικό προσωπικό κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ένα μήνυμα στις 2 Φεβρουαρίου 2020 έγραφε χαρακτηριστικά, όπως δημοσιεύει το BuuzFeed: «Αυτός ο Λευκός Οίκος είναι σε πλήρη υπερφόρτωση και εγώ είμαι στη μέση».

Ο Φάουτσι μάλιστα φαίνεται πως ήταν τόσο επιμελής που προσπαθούσε να μην αφήνει κανένα e-mail αναπάντητο. Αυτό εξέπληξε και έναν πολίτη ο οποίος του ανταπάντησε γράφοντας χαρακτηριστικά «Θεέ μου! Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ να μου απαντήσετε και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που είστε τόσο γενναιόδωρος».

«Το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα είναι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας», έγραψε σε ένα e-mail στις 2 Μαρτίου σύμφωνα με το BuzzFeed. «Ελπίζω για ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά αυτό μπορεί να είναι ευσεβής πόθος. Ό, τι κι αν αποδειχθεί, τα βασικά εργαλεία που έχουμε είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας, ιδίως η κοινωνική απόσταση, τα οποία πρέπει να αρχίσουμε τώρα», έγραφε.

Τα e-mail δείχνουν ότι ο Φάουτσι λάμβανε αλληλογραφία σχετικά με τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας. Ένα τέτοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στον Φάουτσι στις 16 Απριλίου 2020 από τον Francis Collins, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, με το θέμα «Η συνωμοσία κερδίζει την ορμή» περιείχε έναν σύνδεσμο για μια ιστορία που επισημαίνει μια έκθεση Fox News που ανέφερε ότι ο ισχυρισμός είχε αξία. Η απάντηση του Φάουτσι στον Collins δεν έχει δημοσιευθεί.