Ασκήσεις πολέμου από Ρωσία και Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ ζητάει από τη Μόσχα αποκλιμάκωση και στηρίζει το Κίεβο

Θα στηρίξουμε αμυντικά το Κίεβο δεσμεύτηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε χθες τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στηρίζουν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τις κοινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

«Καλούμε τη Ρωσία σε άμεση αποκλιμάκωση, να σταματήσει το μοτίβο επιθετικών προκλήσεων και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατα την κοινή συνενεντευξη Τυπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν για να ανακοινώσουν την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν που θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου, επανέλαβε την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ζήτησε απο τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Κίεβο στις ανάγκες του για αυτοάμυνα.

Την ώρα που το ΝΑΤΟ επικρύνε τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποίησαν ταυτόχρονα στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ανησυχούν από τη μεγάλη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014 και δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αυτή την εβδομάδα, όπως είχε γίνει γνωστό.

Η Ρωσία – η οποία είπε ότι η ναυτική κίνηση των ΗΠΑ ήταν μια εχθρική πρόκληση και προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μείνει μακριά από την Κριμαία και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας – λέει ότι η συσσώρευση είναι μια γρήγορη στρατιωτική άσκηση τριών εβδομάδων.

Πριν από την άφιξη των αμερικανικών πολεμικών πλοίων, το ρωσικό ναυτικό σποφάσισε να κάνει άσκηση με αληθηνά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα σε επιφανειακούς και αεροπορικούς στόχους. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να τερματίσει τη συγκέντρωση των στρατευμάτων της.

Την ίδια ώρα στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούσαν άσκηση απώθησης επίθεσης κοντά στα σύνορα της Κριμαίας που είναι προσαρτημένη στη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Άμυνας της, Αντρίι Ταράν, δήλωσε στους ευρωπαίους βουλευτές στις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αποθηκεύσει δυνητικά πυρηνικά όπλα στην Κριμαία.

Ο Τάραν δεν παρείχε στοιχεία για τον ισχυρισμό του, αλλά είπε ότι η Ρωσία μαζεύει 110.000 στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας σε 56 τακτικές ομάδες μεγέθους τάγματος.

Γερμανία και ΗΠΑ αξιώνουν η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού διεξήγαγαν κατεπείγουσες συνομιλίες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσαν τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση.

«Η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφώνησαν πως η Ρωσία πρέπει να μειώσει την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων ώστε να αποκλιμακώσει την κατάσταση», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως οι Τζο Μπάιντεν και Άνγκελα Μέρκελ «εξέφρασαν ανησυχία για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην κατεχόμενη Κριμαία και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, σημείωσε πως ο κ. Μπάιντεν τόνισε την Τρίτη στον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι ενέργειες της Μόσχας έχουν συνέπειες.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν χθες Τετάρτη πως οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη δύο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

 

πηγη. Protothema.gr