ΔΕΙΤΕ τι θα κάνουν στην Θεσσαλονίκη! Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μπουτάρης μίλησε για την Συμφωνία των Πρεσπών ότι αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την χώρα μας.

Τη δημιουργία νέας πολυμετοχικής χρηματοδοτικής οντότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αναλάβει τη στήριξη έργων, που υπηρετούν τον στόχο της βαλκανικής συνανάπτυξης, δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση, εάν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.

Αυτό προέκυψε στη διάρκεια ομιλίας (8/04/2019)του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, από το βήμα του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης πρότεινε οι συμμετέχοντες υπουργοί και εκπρόσωποι οργανισμών από τα Βαλκάνια να αποφασίσουν έναν κατάλογο έργων κοινής προτεραιότητας, ώστε ακολούθως να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις.

Ο Μπουτάρης μίλησε για την Συμφωνία των Πρεσπών ότι αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την χώρα μας.

Στόχος της διοργάνωσης δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, είναι «μέσω της συνομιλίας με υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών από έξι χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να ελεγχθεί το υφιστάμενο επίπεδο των υποδομών και των δικτύων και οι ελλείψεις, να σχεδιαστεί το μέλλον, να υλοποιηθούν τα κατάλληλα έργα και κατ’ επέκταση να αναδειχτεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Οι εργασίες του φόρουμ θα διεξαχθούν στη συνεδριακή αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ Ηelexpo και θα ανοίξουν με τις ομιλίες της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Αναστάσιος Κουράκης, (α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων), Δημήτρης Παπαδημούλης, (αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Suhejl Fazliu, (υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας), Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας), Γιάννης Μπουτάρης (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Gregory W. Pfleger Jr (γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη), Walter Stechel, (γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη), Ιωάννης Σταύρου, (αντιπρόεδρος – εκτελεστικός του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος), Παντελής Φιλιππίδης αντιπρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), Γρηγόρης Τάσιος, (αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία
Ο υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων Kreshnik Bekteshi, ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας Bogdan Constantin Andronic συζήτησαν για τις «Πρωτοβουλίες προώθησης της διαβαλκανικής συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και τις καινοτομίας».

Δίκτυα και χρηματοδοτικά εργαλεία
Διεξήχθησαν συνεδρίες για την «Προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας στους τομείς των υποδομών και δικτύων» με ομιλητές τους Χρήστο Σπίρτζη (υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Ελλάδα)-, Ion Iordachescu (υφυπουργός Μεταφορών, Ρουμανία) και Σωκράτη Φάμελλο (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελλάδα).

Άλλες συνεδρίες έγιναν για τις «Αναγκαίες υποδομές και δίκτυα διαβαλκανικού χαρακτήρα και απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία» και τις «απαραίτητες επιχειρηματικές και τεχνολογικές δικτυώσεις και συνέργειες σε βαλκανικό επίπεδο για την κινητοποίηση και αξιοποίηση του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού», στις οποίες ομιλητές θα ήταν θεσμικοί παράγοντες των χωρών της Βαλκανικής.

voicenews