Διαγνωστικά Κέντρα για clawback: Χωρίς οριστική λύση η συνάντηση με Πλεύρη – Θέλουν να τα πουν και με Σκυλακάκη

Δεν έφερε οριστική διευθέτηση στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων και οι Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επαναλαμβάνουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη (27/09), μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, εκτίμησε πως δεν διαφαίνεται να έχουν βρεθεί επί της ουσίας λύσεις για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων για τα έτη 2022-2023, «τέτοιες που να σώσουν τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία από τον οικονομικό Καιάδα στον οποίο οδηγούνται».

Η μη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας να αυξήσει την κρατική δαπάνη των εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, όπως λένε, ώστε να μην επιστρέφει η υπέρβαση στα ταμεία των ιδιωτικών εργαστηρίων (clawback), τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση.

Έτσι, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, μέσω της οποίας οι εργαστηριακοί γιατροί του ζητούν άμεση συνάντηση έως την Τετάρτη 5/10/22, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

«Από πιστωτές του ΕΟΠΥΥ έχουμε γίνει οφειλέτες του!», τονίζει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, εάν η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιηθεί.

Φορείς ΠΦΥ: Οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας και του Θάνου Πλεύρη

Ο Υπουργός Υγείας στη σύσκεψη με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας και τα Διαγνωστικά Κέντρα, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω :

Για το 2022:

Αναμένουμε την προσθήκη των 15 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από την ανακατανομή των ΚΑΕ του ΕΟΠΥΥ.
Έξτρα προσθήκη της τάξης έως 15 εκατ. ευρώ ακόμη η οποία θα ακολουθήσει από ανακατανομή πόρων του Υπ. Υγείας.
Τρέχει ήδη το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ για την πρόληψη, στο κομμάτι της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού (μαστογραφίες, υπέρηχοι, κλινική εξέταση) ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Αναμένουμε από το Νοέμβριο να τρέξουν και άλλα προληπτικά πακέτα εξετάσεων που θα εντάσσονται στο ίδιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ (οι εξετάσεις πρόληψης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποζημιώνονται σε τιμές ΦΕΚ και δεν έχουν rebate-claw back).
Για τη διαγραφή του τεχνητού χρέους υπεύθυνο είναι το Υπ. Οικονομικών.
Θα διαχωριστούν οι εξετάσεις που έχουν γίνει λόγω νόσησης από COVID και θα αποζημιωθούν διακριτά με δικό τους προϋπολογισμό.
Προτάσεις για το 2023:

Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά Υγειονομική Περιφέρεια.
Αμοιβή εργαστηριακού γιατρού.
Εξορθολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Αφαίρεση εξετάσεων.
Θα εφαρμοστούν δείκτες συνταγογράφησης και διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί έως τώρα ή που θα εκπονηθούν εντός του 2022.
Θα συνεχίσει να τρέχει το πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, που ενισχύει έμμεσα τους προϋπολογισμούς των εξετάσεων και αποζημιώνει με τιμές Κρατικού Τιμολογίου.
Δεσμεύτηκε ότι έως το Δεκέμβριο θα γίνει νομοθέτηση για τα ανωτέρω.
Συζήτηση για ανακοστολόγηση εξετάσεων-πράξεων εντός του 2023.
Ο Υπουργός Υγείας πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα αυτή, για την συζήτηση όλων των ανωτέρω θεμάτων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση, επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση έως 5/10/22, τότε θα υπάρξει τις επόμενες αμέσως ημέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με απαίτηση να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. εκείνη την ημέρα με τον Αναπληρωτή Υπουργό και μοναδικό θέμα συζήτησης «την ικανή χρηματοδότηση της περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και την επιβίωση των φορέων ΠΦΥ», λένε οι εργαστηριακοί γιατροί και καλούν τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα:

«Σας καλούμε όλους σε ετοιμότητα για συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιβίωση μας και για την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας», καταλήγουν.

Γιάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr