Δολοφονία Τζόρτζ Φλόιντ: Οι ΗΠΑ «ανάσαναν» με την ετυμηγορία «ένοχος» για τον Ντέρεκ Σόβιν

Κύμα ανακούφισης έξω από το δικαστήριο και σε γειτονιές των ΗΠΑ μετά την απόφαση ορόσημο

Πρώτη είδηση στα μεγαλύτερη διεθνή πρακτορεία αποτελεί η χθεσινή απόφαση-σταθμός του σώματος ενόρκων σε δικαστήριο της Μινεάπολης, η οποία έκρινε ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τον τραγικό θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ένα περιστατικό που είχε συγκλονίσει πριν από μερικούς μήνες την υφήλιο και είχε προκαλέσει κύμα αναταραχών στις ΗΠΑ.

Η ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ γέμισε ανακούφιση δεκάδες εκατομμύρια Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ, αφού δεν αποτελεί μονάχα δικαίωση για τον άτυχο άνδρα που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του κάτω από το γόνατο του Σόβιν, αλλά και καταδίκη του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο. Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν. Αμέσως έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν επευφημίες από το πλήθους που είχε συγκεντρωθεί. Πανηγυρισμοί όμως σημειώθηκαν και σε πολλά άλλες γειτονιές των ΗΠΑ, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα και να χειροκροτά.
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων που κήρυξαν ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία». «Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.