Δωρεάν rapid τεστ για όλους τους τουρίστες

Καλά μηνύματα στην αγορά, ανοίγουν οι κρατήσεις για τον τουρισμό, επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας για το μεγάλο άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, που ξεκινά το προσεχές Σάββατο 15 Μαΐου, βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο. Η ασφαλής επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον κυβερνητικό μηχανισμό, που έχει τεθεί σε συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πισωγύρισμα από μια ενδεχόμενη καινούρια έξαρση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δώσει ρητές οδηγίες προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να συνεργαστούν με την Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ετοιμάσουν εγκαίρως τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν τον κανόνα «ό,τι ανοίγει δεν πρέπει να ξανακλείνει». Οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξει η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας από τους b

Βασικό μέλημα της κυβερνητικής ηγεσίας είναι «η επιστροφή στην κανονικότητα να μη συνοδευτεί με απόλυτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», όπως αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» αρμόδιες πηγές, «ώστε να μη σταλεί στην ελληνική κοινωνία το λανθασμένο μήνυμα ότι ξεπεράστηκε η πανδημία». Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, και παρότι η επικρατούσα προαίρεση στην κοινωνία είναι υπέρ του ανοίγματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι «όλα θα γίνουν με σαφείς κανόνες και χωρίς περιττές διακινδυνεύσεις».

Πιλότο για τα μελλοντικά βήματα αποτελεί η επαναλειτουργία της εστίασης κατά την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία σε γενικές γραμμές έγινε με τήρηση των κανόνων που καθιερώθηκαν. Οι ίδιοι κανόνες, που προβλέπουν λειτουργία των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους με καθήμενους πελάτες και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, θα ισχύσουν και για τους τουρίστες που αναμένεται να αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Διεύρυνση του ωραρίου

Για πρακτικούς λόγους, ωστόσο, που έχουν να κάνουν και με την ίση μεταχείριση, η έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό καθιστά αναγκαία την άρση ορισμένων από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Επιτροπή των ειδικών την κατάργηση της αποστολής SMS προκειμένου να βγει κάποιος από το σπίτι του. Θα υποβάλει επίσης αίτημα για διεύρυνση του ωραρίου όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία ώστε η απαγόρευση να μετατεθεί από τις 11 τη νύχτα στις 12 ή στη μία.

Προς το παρόν, πάντως, θα παραμείνει ο περιορισμός για τη μετάδοση μουσικής στους χώρους εστίασης, ζήτημα το οποίο θα επανεξεταστεί αργότερα, καθώς οι ειδικοί επιμένουν ότι υποχρεώνει τους θαμώνες να μιλάνε δυνατά προκειμένου να ακουστούν και άρα αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει η άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Στο τραπέζι έπεσε ακόμη και η πρόταση να επιτραπεί μόνο για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ. Ωστόσο, από πολλές πλευρές επισημαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς απαιτεί την κινητοποίηση ενός γιγαντιαίου ελεγκτικού μηχανισμού.

Αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα, όπου ο έλεγχος είναι ευχερέστερος αφού οι πύλες εισόδου είναι περιορισμένες, η επικρατούσα άποψη τείνει προς την κατεύθυνση να δοθεί έμφαση στον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων αλλά και των εποχικά εργαζομένων εκεί. Ηδη στα μικρά νησιά έχει ολοκληρωθεί το οριζόντιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος Μαΐου και για τα μεσαίου μεγέθους νησιά. Για τα μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.λπ., σχεδιάζεται επίσης η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών έτσι ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να απολαύσουν ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση θέλει να διπλασιάσει τον περυσινό αριθμό των τουριστικών αφίξεων, φτάνοντας στο 50% του 2019. Προκειμένου να προσεγγιστεί αυτός ο στόχος, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου με συνεχή ταξίδια που πραγματοποιεί για να πείσει τους πιθανούς τουρίστες της χώρας μας ότι μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα διακοπές με ασφάλεια. Το προηγούμενο διάστημα ταξίδεψε στη Ρωσία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Ενώ ακολουθούν λίαν προσεχώς επισκέψεις στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και τη Σαουδική Αραβία.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Αθήνα επενδύει πολλά στην καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του εμβολιαστικού πιστοποιητικού που θα διευκολύνει όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Παράλληλα, ωστόσο, προχωρά και σε διμερείς συμφωνίες με χώρες από τις οποίες αναμένεται μεγάλος αριθμός τουριστών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που θα θελήσουν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας:

Πρώτον: Η Ελλάδα, εκτός από τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα κάνει δεκτά και έγγραφα που πιστοποιούν εμβολιασμό επισκεπτών με το ρωσικό Sputnik, καθώς και με το κινεζικό Sinovac.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι η χώρα μας περιμένει πολλούς τουρίστες από χώρες των οποίων οι πληθυσμοί έχουν εμβολιαστεί με τα δύο αυτά εμβόλια. Σε συνέχεια των επαφών που είχε πρόσφατα στη Μόσχα ο κ. Θεοχάρης, ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικώς επί του θέματος με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν.

Η τουριστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας, άλλωστε, εξαρτάται σημαντικά από τους Ρώσους, αλλά και από επισκέπτες από τα Βαλκάνια (Σέρβοι κ.λπ.) που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται αρκετοί τουρίστες από χώρες που έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους με το Sinovac, όπως είναι, πέραν της ίδιας της Κίνας, κράτη της αραβικής χερσονήσου.

Δεύτερον: Οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ (rapid ή self test) σε όλους τους τουρίστες που φτάνουν εδώ και απειλούνται να τεθούν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στις χώρες τους.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου που έχει εκπονηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο δεν ανακοινώνονται ακόμη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με tour operators, αλλά και με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Οι συζητήσεις αφορούν αφενός το ποιος θα αναλάβει το κόστος των διαγνωστικών τεστ που θα είναι δωρεάν για τους τουρίστες και αφετέρου πώς θα λειτουργεί αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια ο μηχανισμός που θα πιστοποιεί ότι οι επισκέπτες μας φεύγουν ασφαλείς από τη χώρα και άρα δεν υπάρχει λόγος να τεθούν σε καραντίνα.

Παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα που δικαιολογημένα επικρατεί ακόμη στην τουριστική αγορά, τις τελευταίες ημέρες, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, παρατηρήθηκε βελτίωση του κλίματος που αποδίδεται στην αύξηση των εμβολιασμών που γίνονται στην Ευρώπη. «Οι άνθρωποι που εμβολιάζονται σκέφτονται περισσότερο τις διακοπές τους και προετοιμάζονται γι’ αυτές», διαπιστώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι, επικαλούμενοι και το βραβείο Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management που απένειμε προ ημερών το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTCC) στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «παγκόσμιο παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού» για το 2020.

Ο Πάμπλο και τα Εργασιακά

Αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων στο κυβερνητικό παρασκήνιο αποτέλεσε, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στη Μαδρίτη.

Η νίκη της υποψήφιας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς, όπως σημειώνεται, στηρίχτηκε σε ακραία λαϊκίστικη προεκλογική καμπάνια κατά των περιοριστικών μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας. Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήριζαν «ενδιαφέρουσα και πολυσήμαντη» την κίνηση του ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να αποχωρήσει από την πολιτική μετά την «ηχηρή αποδοκιμασία που έδωσε το εκλογικό σώμα στη στείρα αντιδεξιά ρητορική του».

Ορισμένοι επεσήμαιναν τα κοινά σημεία στην πολιτική εκτόξευση του Ισπανού αριστερού πολιτικού με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλοι, ωστόσο, διαφωνούσαν με αυτές τις εκτιμήσεις από τη στιγμή που «ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνει πρωθυπουργός και είναι τώρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Κοινή συνισταμένη των απόψεων που ακούστηκαν, πάντως, είναι ότι «η παραμονή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει την κυβέρνηση», καθώς «σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η αδυναμία του όχι μόνο να κερδίσει νέους ψηφοφόρους, αλλά και να συγκρατήσει όσους τον ψήφισαν το 2019».

Η ερμηνεία που δίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο συγκεκριμένο φαινόμενο, που δεν έχει, όπως λένε, το ανάλογό του εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι ότι «η ρητορική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένη σε συνθήματα που είχαν ακροατήριο πριν από 35 και πλέον χρόνια». Φέρνουν ως παράδειγμα τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται για τις ρυθμίσεις για τα Εργασιακά, προτού καν αυτές γίνουν γνωστές, αφού το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί προς διαβούλευση προς το τέλος Μαΐου με προοπτική να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας επειδή ψηφίστηκαν από πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζομένους που ενδιαφέρονται να μπει τάξη στη ζούγκλα που συχνά επικρατεί στην αγορά εργασίας», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Και καταλήγουν: «Το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, λοιπόν, αυτό ακριβώς έρχεται να ρυθμίσει. Επιλύει με σύγχρονα μέσα, όπως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πραγματικοί εργαζόμενοι».

 

 

ΠΗΓΗ. protothema.gr