Εμβολιασμός εφήβων: Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για τους 15 -17 ετών

Την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ανέφερε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους. Είπε ακόμη ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ΄όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Επίσης, ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ΄ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Tι οδήγησε στο «ναι» της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των 15-17

Τους λόγους πίσω από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανέφερε η Πρόεδρός της, «το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία.

Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:

-τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%

-τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο
-τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

-η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από τις 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες τη Δευτέρα, θα γίνει χρήση των mRNA εμβολίων

, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.

«Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη ξανά στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις. Τα περιστατικά της σπάνιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

«Σήμα κινδύνου» για την επιδημιολογική αύξηση

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, κυρίως για τις περιπτώσεις της Αττικής, της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου.

Την επιδημιολογική επάνοδο φαίνεται να οδηγούν οι νέοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Παναγιώτης Αρκουμενέας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι ιχνηλατήσεις «δείχνουν» τις συναθροίσεις και τους χώρους διασκέδασης ως βασικές εστίες μετάδοσης.

 

πηγη.protothema.gr