“‘Επεσαν” χιλιάδες sites στη Γαλλία

Μεγάλες καταστροφές απο πυργκαγιά σε cloud servers

Καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εγκαταστάσεις εταιρείας, η οποία παρέχει υπηρεσίες λογισμικού νέφους στο Στρασβούργο στη βορειοανατολική Γαλλία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη στο είδος της και είναι η OVHcloud, η οποία διαθέτει τέσσερα κέντρα δεδομένων στο Στρασβούργο από τα συνολικά δεκαεπτά στη Γαλλία. Ενα εξ αυτών παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε μέρος ενός δεύτερου. Ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα του Διαδικτύου με το .FR ως τελευταίο τμήμα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης τέθηκε εκτός λειτουργίας, πάμπολλες πύλες καταστράφηκαν, καθώς και εκατομμύρια ιστότοποι και λογαριασμοί υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, τραπεζών, του Κέντρου Πομπιντού, εφημερίδων και ΜΜΕ, καταστημάτων, καθώς και πλήθους πολιτών.

Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό τι προκάλεσε την καταστροφή, η οποία έλαβε χώρα, μόλις δύο 24ωρα αφότου η OVHcloud είχε ανακοινώσει πως επεξεργάζεται σχέδια για την αρχική δημόσια εγγραφή των μετοχών της, δηλαδή για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η OVHcloud ζήτησε από την κυβέρνηση, το Κέντρο Πομπιντού, αλλά και το ψηφιακό χρηματιστήριο Deribit να θέσουν σε εφαρμογή τα εφεδρικά τους σχέδια για την αποκατάσταση καταστροφών.

Αν και έσπευσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον τόπο της πυρκαγιάς, δεν ήταν δυνατόν να την ελέγξουν. Τα σχετικά ανέφερε ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, Οκτάβ Κλαμπά. Επίσης, προσέθεσε πως για τις επόμενες 15 ημέρες το σχέδιό του περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ανανέωση του εξοπλισμού των κέντρων και τον έλεγχο των συνδέσεών τους με οπτικές ίνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η OVHcloud ιδρύθηκε από τον Οκτάβ Κλαμπά το 1999 και έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως η Amazon Web Services, η Azure της Microsoft και η Google Cloud της Alphabet, οι οποίες και διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά.

«Η OVH είναι μια πολύ σημαντική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής φιλοξενίας στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Μάικ Πρίτιτζον, ο οποίος είναι διευθυντής της εταιρείας ασφάλειας Διαδικτύου, Netcraft, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε, ακόμα, ότι οι διακομιστές οι οποίοι δέχθηκαν πλήγμα από την πυρκαγιά φιλοξενούσαν περί τα 3,6 εκατομμύρια ιστοτόπους, συμπεριλαμβανομένων και εξειδικευμένων κρατικών πλατφορμών σε Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία και στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Κατά τις εκτιμήσεις του κ. Πρίτιτζον, έχει επηρεαστεί λιγότερο από το 2% των ιστοτόπων με το γαλλικό χαρακτηριστικό .FR στο τελευταίο τμήμα της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης.