Η διατροφή που καταπολεμά την οστεοπόρωση!

Όπως κατέδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανιστούν οστεοπόρωση και κατάγματα, αφού αποτρέπει την απώλεια της οστικής πυκνότητας.

Παλιά πιστευόταν ότι η οστεοπόρωση ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Σήμερα, όμως, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί εάν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Διατροφή και οστεοπόρωση.

Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης εντοπίστηκε από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Bone and Mineral Density», δείχνουν πως ακολουθώντας μια διατροφή η οποία δρα εναντίον των φλεγμονών μπορεί να βοηθήσει και στην όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια οστικής μάζας και τον μικρότερο κίνδυνο κατάγματος.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές αφορούσαν μεγάλο δείγμα γυναικών μετά την εμμηνόπαυση (πρόκειται για ομάδα πληθυσμού η οποία εκτιμάται πως διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης). Συγκεκριμένα, εξέτασαν τη διατροφή τους και την περιεκτικότητά της σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και κατέγραψαν τη συχνότητα καταγμάτων και τα επίπεδα της οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές, για να αξιολογήσουν τις διατροφικές συνήθειες χρησιμοποίησαν τον διατροφικό δείκτη φλεγμονής (DII) και μελέτησαν συγκριτικά τις μετρήσεις με τη συχνότητα κατάγματος. Σε δεύτερη φάση, συνέκριναν τις μετρήσεις βάσει DII με την οστική πυκνότητα των γυναικών.

Αποτελέσματα ερευνών.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος κατάγματος. Πιο συγκεκριμένα, ο υψηλός δείκτης DII συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος σε ποσοστό σχεδόν 50% σε γυναίκες κάτω από τα 63 έτη. Αντίθετα, οι γυναίκες εκείνες που ακολουθούσαν αντιφλεγμονώδη διατροφή (πετυχαίνοντας έτσι χαμηλό δείκτη DII) είχαν τη μικρότερη απώλεια οστικής μάζας κατά την περίοδο της μελέτης.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι εκείνη η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ψάρι, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Τα νέα ευρήματα έρχονται συνεπικουρούμενα παλαιότερων μελετών, οι οποίες είχαν υποδείξει πως οι φλεγμονές του σώματος συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.