Καύσιμα: μεγάλη «βουτιά» των τιμών σε αέριο και πετρέλαιο

χαραμάδα αισιοδοξίας σε καταναλωτές και κυβερνήσεις

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις, καταγράφοντας χαμηλό 8μήνου. Μεγάλη πτώση και για το φυσικό αέριο όπου η τιμή του επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Αυγούστου πριν ξεκινήσει η ρητορική απειλών από τη Ρωσία για κόψιμο της ροής αερίου και για τιμές που προκαλούν ίλιγγο.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με έμφαση ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, δεδομένου ότι η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Από τη μία η σθεναρή στάση της ΕΕ, που δείχνει ότι έφτασε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας μία ηχηρή απάντηση στους εκβιασμούς της Ρωσίας και παράλληλα απαντώντας με αποφασιστικότητα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκείνων που βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιόδους κρίσεων.

Την ίδια στιγμή θετικά είναι να μηνύματα και από το μέτωπο των λιανικών τιμών των καυσίμων. Χθες για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η μέση τιμή στο σύνολο της χώρας, στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων υποχώρησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρκετά πρατήρια πωλούν την βενζίνη και κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα, συγκλίνουν ότι θα δούμε νέα μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών, που μπορεί να φτάσουν και τα 10 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη και ακόμη περισσότερο ισχυρή θα είναι για το diesel, εκτός και αν η τάση μεταβληθεί προς το αντίθετο και μάλιστα ηχηρά και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς.

 

 

πηγη. Newsit.gr