Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: H θλίψη του Θεόδωρου, η σύγκρουση και ο «πόλεμος» με τα παιδιά του

Η διαδρομή του επιχειρηματία σημαδεύτηκε από την κόντρα με τον αδερφό του που εξομαλύνθηκε τα τελευταία χρόνια - Ακολούθησε η σκληρή αντιπαράθεση με τους γιους του Παναγιώτη και Γιώργο

Η φράση του Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί «η ζωή βρίσκεται στην αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων και το τέλος έρχεται όταν αυτά συγκρούονται» μοιάζει απόλυτα ταιριαστή στον βίο του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Ενός ανθρώπου που πάντα ήθελε να διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ σε ότι αφορά το κοινωνικό του γίγνεσθαι, παρότι ήταν εις εκ των δύο κληρονόμων μιας τέραστιας οικονομικής δυναστείας. Κι όταν το 1999 ήρθε η ώρα, αυτή η δυναστεία να μοιραστεί, ο δευτερότοκος γιος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου είχε ήδη πάψει να συνυπάρχει αρμονικά με τον αδερφό του Θεόδωρο, όντας δύο αντίθετοι χαρακτήρες.

Αυτόν που στο άκουσμα της είδησης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου στεναχωρήθηκε και συγκινήθηκε, αφού τα τελευταία χρόνια οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν εξομαλυνθεί και δεν θύμιζα σε τίποτε τα παλιά. Πριν όμως συμβεί αυτό, ο δευτερότοκος θεωρώντας ότι αδικήθηκε από τον διαχωρισμό της περιουσίας που ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου του 1999 ο αείμνηστος πατέρας του Παναγιώτης Αγγελόπουλος είχε ήδη πάρει την απόφαση να κινηθεί δικαστικά.

Σύμφωνα με αυτή, όλες οι εν Ελλάδι επιχειρήσεις πήγαιναν στον Κωνσταντίνο και όλες του εξωτερικού στον Θεόδωρο. Κάτι με το οποίο διαφώνησε εξαρχής ο μικρότερος γιος που ως χαρακτήρας δεν έμοιαζε σχεδόν καθόλου με τον Θεόδωρο, ο οποίος ήταν σαφώς πιο κοσμοπολίτης, είχε πάθος με τα συλλεκτικά ρολόγια, τα σκάφη και συναναστρεφόταν γαλαζοαίματους και ισχυρούς του επιχειρείν και του διεθνούς jet set.

Ο Κωνσταντίνος προτιμούσε την παρέα πνευματικών ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος και όπως είχε γραφτεί κατά κόρον η έλευση της Γιάννας Δασκαλάκη στην οικογένεια, απλά περιέπλεξε την κόντρα που είχε αρχίσει. Δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση του γηραιού τότε πατέρα του ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προβαίνει σε δημόσια δήλωση τονίζοντας ότι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο ήρθε στη ζωή «προσπαθεί να προκαταλάβει τις δικαστικές εξελίξεις κατά του κακού πράγματι διαχειριστού Θεοδώρου Π. Αγγελόπουλου, οικοιοποιηθέντος με διάφορα τεχνάσματα τεράστια οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον εις βάρος των δικαίων μου συμφερόντων και της προσωπικότητάς μου».

Ο πρωτότοκος δεν αφήνει αναπάντητη την δήλωση επισημαίνοντας ότι ο αδελφός του έχει παραιτηθεί από τα κληρονομικά δικαιώματά του, τονίζοντας ότι «οι παροχές που έλαβε υπερκαλύπτουν την κληρονομική του μερίδα». Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά πεπραγμένα του υποστηρίζει ότι «για την ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων εργάστηκα συστηματικά από νεαρή ηλικία και συνέδραμα ουσιαστικά τον θείο μου Δημήτρη και τον πατέρα μας, σε αντίθεση με τον αδελφό μου Κωνσταντίνο, ο οποίος δεν μετείχε, κυρίως λόγω ιδιοσυγκρασίας αλλά και προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε».

Ο αγωγές κατατίθενται η μία μετά τη άλλη μέχρι τον Μάρτιο του 2000 και την περίφημη συνάντηση της Ζυρίχης με παρόντα σε αυτήν τον πατέρα τους. Με την συμφωνία δημιουργούνται δύο μπλοκ επιχειρήσεων και η σκληρή δικαστική διαμάχη σταματάει προσωρινά μόνο, αφού ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος εξακολουθούσε να διεκδικεί 96.000.000.000 δραχμές από τον Θεόδωρο για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ως διαχειριστής της οικογενειακής περιουσίας. Στις αρχές του επόμενου έτους, ο μικρότερος αδερφός στρέφεται δικαστικά κατά του μεγαλύτερου και η μόνη στιγμή που θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, είναι ένα ζεστό απόγευμα Πέμπτης, στις 7 Ιουνίου του 2001, στη κηδεία του πατέρα τους Παναγιώτη, στο Α’ Νεκροταφείο.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος θα συνεχίσει την δικαστική διαμάχη με τον αδερφό του, ζητώντας μυθικά ποσά όπως τα 490.000.000 δολάρια που απαιτούσε το 2004. Στις αγωγές του κατείχε πάντοτε περίοπτη θέση η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, την οποία κατηγορούσε για μυθικές σπατάλες όπως και τον αδερφό του.

Το μέτωπο έκλεισε τελικά και οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέρφια εξομαλύνθηκαν μετά από μια διαμάχη δεκαετιών που απασχόλησε έντονα τα media, ίσως επειδή τα είχε όλα στον μέγιστο βαθμό. Όμως αυτό δεν έγινε ή δεν προλαβε να γίνει στη δεύτερη μεγάλη ενδοοικογενειακή κόντρα του επιχειρηματία, που αποδείχθηκε ακόμη πιο σκληρή από αυτή με τον αδερφό του.

Όταν βρέθηκε απέναντι στα παιδιά του

Η παρέα των σαρανταπεντάρηδων που έτρωγε σε ένα μεζεδοπωλείο των νοτίων προααστίων, ένα βράδυ αρχές Ιουνίου του 2018 είχε εντρυφήσει με πάθος σε μια συζήτηση με κύριους πρωταγωνιστές τον Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο.

Δυο παιδιά που βρέθηκαν στην δίνη ενός δικαστικού κυκλώνα τον οποίο επ’ ουδενί επιζητούσαν, έχοντας απέναντι τους για μια μεγάλη μερίδα κόσμου, τον πατέρα τους, ενώ για τους ίδιους απέναντι ήταν πάντα η δεύτερη σύζυγός του Γέλη, και όχι ο μπαμπάς τους. Στην συγκεριμένη συντροφιά εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ αυτό που είπαν είναι ότι «Προσπαθούμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας από μια συμμορία. Ποτέ δεν είχαμε απέναντι από εμάς τον πατέρα μας, αλλά μια σπείρα, μια αγέλη που θέλει να καρπωθεί ότι χτίσαμε επί είκοσι χρόνια και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».Στην λέξη επιχειρήσεις προσθέστε την Χαλυβουργική, νατυτιλιακές εταιρίες και το βιομηχανικό πάρκο Ferrowohlen στη Ζυρίχη. Η υφαρπαγή σύμφωνα με τα δύο αδέρφια της εταιρίας αυτής άνοιξε ένα νέο δικαστικό μέτωπο, εκτός Ελλάδας αυτό, στον μακρινό Παναμά με το αποτέλεσμα της δίκης να δικαιώνει τελικά τα δύο αδέρφια, σε ένα μόνο από τα πολλά μέτωπα αυτού του πολέμου. Ειπώθηκαν αρκετά εκείνο το βράδυ από τα δύο αδέρφια που μέσω της δικαστικής οδού «έδειξαν» τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους Γέλη Παπαγιανοπούλου ως κύρια υπεύθυνη για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει.

Οι φίλοι τους ρώταγαν και άκουγαν με προσοχή τις απαντήσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή η κυρία Παπαγιαννοπούλου παρέμενε όπως διέρρεε το περιβάλλον της αμέτοχη σε ότι είχε να κάνει με την τρικυμία που «χτύπησε» μια από τις πλεόν γνωστές επιχειρηματικές δυναστείες της χώρας. Υποστήριξε ότι όλες οι κινήσεις γίνονται από τον σύζυγό της και τους δικηγόρους του, εμμένοντας από την αρχή σε μια σιωπή που δεν έσπασε ποτέ. Για τα δύο αδέρφια, ο πατέρας τους ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο αγαπούσαν και νοιάζονταν πολύ παρά τα όσα έγιναν, αυτός για τον οποίον στο παρελθόν έφεραν τους κορυφαίους γιατρούς από την Αμερική, προκειμένου να τον σώσουν.

 

πηγη. Protothema.gr