Λίνα Μενδώνη: Αυτή είναι η αρχαιολόγος, νέα υπουργός Πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη: Δεν ονομάζεται τυχαία «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λίνα Μενδώνη: Η για δέκα χρόνια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη είναι η νέα Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από την έγκριση των Ολυμπιακών Εργων μέχρι την πολύκροτη υπόθεση της Αμφίπολης. Από τους συνδικαλιστές στα προπύλαια της Ακρόπολης μέχρι συνολικά δώδεκα διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς τους οποίους είδε να έρχονται και να φεύγουν.

Η Λίνα Μενδώνη δεν ονομάζεται τυχαία «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας διατελέσει Γενική Γραμματέας του για δέκα ολόκληρα χρόνια. Αρχαιολόγος στο επάγγελμα, υπήρξε πρόεδρος του ΚΑΣ και παρούσα σε όλα τα «μικρά» και «μεγάλα» γεγονότα που σημάδεψαν τον χώρο του πολιτισμού την τελευταία δεκαετία, είτε αυτό ήταν η, κατά την ίδια, άκομψη, απομπομή του Γιώργου Λούκου από το Φεστιβάλ Αθηνών ή οι ανεπαρκείς λύσεις στο θέμα του ΕΜΣΤ.

Eκλογές 2019: Το επίσημο βιογραφικό της κας. Λίνας Μενδώνη:

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ.

Εκλογές 2019: Τιμήθηκε με παράσημο η αρχαιολόγος 

Την περίοδο 1995-1998 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος ”Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο”. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου. Από τον Δεκέμβριο του 2009 κατέχει τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε, επίσης, μεταξύ Μαρτίου 1999 – Μαρτίου 2004. Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta’ Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.