Με «εκκαθαρίσεις» στο Δημόσιο απειλεί ο Τζανακόπουλος –

ΝΔ: Σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε ένα ηχητικό από κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ακούγεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να μιλά για «παρεμβάσεις» στην δημόσια διοίκηση. Σκληρή ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα ξεκίνησαν από το ηχητικό το οποίο φιλοξένησαν τα parapolitika.gr. Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε όσα θα ήθελε γιατί υπήρχαν μηχανισμοί στον δημόσιο διοικητικό μηχανισμό οι οποίοι δεν το επέτρεψαν. Άφησε δε να εννοηθεί πως αυτό δεν θα επαναληφθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία καθώς θα γίνουν «τολμηρές παρεμβάσεις».

«Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η παραπάνω τοποθέτηση, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος σημειώνει πως «οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Όπως λέει η ΝΔ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. «Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία», τονίζει το κυβερνών κόμμα.

Περιμένουμε ο κ. Τσίπρας να εξειδικεύσει το σχέδιό του για εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

ΚΙΝΑΛ: Οι εκκαθαρίσεις στο δημόσιο παραπέμπουν σε καθεστώτα

Επίθεση στον Δημήτρη Τζανακόπουλο, για το ηχητικό από κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ακούγεται να λέει για παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής και συγκεκριμένα η βουλευτής του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη και και η γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Έφη Στεφοπούλου. Όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους, «σοκάρει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος , απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, δήλωσε ότι «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν». Η αναφορά σε «εκκαθαρίσεις» και η έννοιά τους, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Ενώ συνεχίζουν λέγοντας, πως «αποκαλύπτει μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος –λάφυρο. Αναφορές σε κομματικές εκκαθαρίσεις, δεν γίνονται ανεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Η δήλωση αυτή, κραυγαλέα προκαλεί, αλλά κυρίως προβληματίζει, για τις πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το δημόσιο, συνολικά».

«Το κακό είναι δυστυχώς, ότι την ίδια ακριβώς αντίληψη για το κράτος-λάφυρο έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που απλώς αντικαθιστά επάξια το «ροζ κράτος» με το «γαλάζιο».

Επιβεβαιώνοντας και πάλι, ότι είναι …χρώματα απολύτως ταιριαστά!», καταλήγουν στην ανακοίνωση τους.