Με επιστρατεύσεις γιατρών και ευχολόγια – η μόνη λύση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Κανένα νεό μέτρο για το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι επιστρατεύσεις γιατρών και τα ευχολόγια ως μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης και τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ιδιαίτερα αδιάφορη φαίνεται να είναι η Ν.Δ όσον αφορά τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας υπο τη σκιά της ραγδαίας επιβάρυνσης των νοσοκομειακών δομών. Απο σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδώσει τα πρώτα φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς, αντί μόνιμων προσλήψεων και ενίσχυση των υποδομών στο ΕΣΥ. Επιτελική διαταραχή εκπέμπουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως φαίνεται απο τα πισωγυρίσματα και τις αντικρουόμενες διαρροές για τις παρεμβάσεις που θα επηρεάζουν την κινητικότητα και τις δραστηριότητες των πολιτών. Η μόνη σκέψη που βρίσκεται στο γαλάζιο τραπέζι -σύμφωνα με πληροφορίες- αφορά την καθιέρωση του κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θέσει φραγμό στη σεναριολογία -που διοχέτευαν οι ίδιοι οι γαλάζιοι αξιωματούχοι- περί επιβολής lockdown στους ανεμβολίαστους λέγοντας πως η στρατηγική δεν αλλάζει, αλλά εξετάζονται μόνο σημειακές αλλαγές.

 

Ασυνεννοησία μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Υγείας

Νωρίτερα ωστόσο ο Θάνος Πλεύρης δήλωνε στο Open ότι «η κυβέρνηση συζητάει αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους» προκαλώντας ερωτήματα για τον βαθμό συνεννόησης και επικοινωνίας στον άξονα Μαξίμου- υπουργείου Υγείας. Επισημαίνεται ότι η πρωθυπουργική δομή παρακάμπτει και τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνώμων για την καθιέρωση ενός πιο αυστηρού πλαισίου κινητικότητας των μη εμβολιασμένων κι ενώ μέχρι πρότινος ο Γ. Οικονόμου δήλωνε ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας στηρίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών.

Αδειάσματα

Εκτός αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε και το δίδυμο Βορίδη – Γεωργιάδη στο σκέλος των εμβολιασμών. Ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης κι ενώ λίγες ώρες πριν ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε ότι η υποχρεωτικότητα “είναι κάτι που ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι, αλλά πάντα εξετάζεται σε σχέση με την επαφή των υπαλλήλων με το κοινό”. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Ανάπτυξης για τους εργαζόμενους της εστίασης. Το μπάχαλο ωστόσο επιτείνεται από το γεγονός ότι έμεινε έκθετος και ο γ.γ. Συντονισμού του Κυβερνητικού  Έργου Θανάσης Κοντογεώργης, που δήλωνε ότι εξετάζεται η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65 ετών. Ο Γ. Οικονόμου επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη “φιλοσοφία των μέτρων που έχει ανακοινώσει”, δίνοντας βαρύτητα στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, στους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους και την προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και της πρώτης, και της τρίτης δόσης.

Το οξύμωρο είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι τις διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ αρκούμενος στη διαβεβαίωση ότι σε αυτή την περίπτωση «φροντίζουμε με τρόπο αποτελεσματικό και προστατευτικό της υγείας και της ζωής του». Αναγνώρισε μάλιστα ότι υπάρχουν στοιχεία για 80 αναμονές ανά ημέρα, καθώς «είμαστε σε ένα καθεστώς πίεσης». Μετακύλησε όμως την ευθύνη για την επιλογή των διασωληνώσεων στους γιατρούς, λέγοντας ότι “η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται παίρνεται από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση να την πάρουν».

Τέλος, ο Γ. Οικονόμου αναλώθηκε σε ευχολόγια μετά και τα τελευταία στοιχεία του ECDC που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο briefing προέβλεψε ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα έχουμε 7.000.000 ανθρώπους εμβολιασμένους στη χώρα. Στήριξε την εκτίμησή του δε στο γεγονός ότι από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν κλειστεί περίπου 300.000 ραντεβού.

Εμπαιγμός

Το μαύρο άσπρο έκανε ξανά ο  Άκης Σκέρσος: “Συνολικά η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: αυτό φαίνεται στους δείκτες κρουσμάτων, στους δείκτες θανάτων” είπε χαρακτηριστικά παρακάμπτοντας τα στοιχεία του ECDC…

Με πληροφορίες από avgi.gr