Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: Πρωτοστατούμε για μια διάσκεψη δωρητών για Τουρκία και Συρία

Προσπάθειες έτσι ώστε να συγκλιθεί μια διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας και της Συρίας μετά τους φονικούς σεισμούς άνω των 7 ρίχτερ, καταβάλλει η Ελλάδα.

Φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για ακόμα μια φορά για τις τραγικές απώλειες σε Τουρκία και Συρία από τους δυο καταστροφικούς σεισμούς.
«Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δυο λαών με άμεση συνδρομή βοήθειας για την ανεύρεση επιζώντων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα συνδράμει και με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή εδώ στις Βρυξέλλες για μια διάσκεψη «σωτήρων» για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ακόμα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο Ζελένσκι για να εκφραστεί η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία. «Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι δεδομένη και θα πρέπει να μπορέσει ο ουκρανικός λαός να διαπραγματευτεί μια δίκη λύση για τον τερματισμό του πολέμου αλλά με τους δικούς του όρους».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της παράνομης μετανάστευσης το οποίο όπως σημείωσε δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο.

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται για να προστατεύσει η ΕΕ τα ευρωπαϊκά της σύνορα. Θα διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να φυλάμε τα συνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και αναφορά στον φράχτη στον Έβρο και τα κονδύλια που χρειάζονται και υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι πολιτικές επιστροφών έτσι ώστε όσοι δεν έχουν άσυλο να επιστρέφουν στι χώρες προέλευσης.

πηγη. newsit.gr