Νίκος Σύψας, η «επιστροφή»: Καλό είναι να μη γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Δεν είπαμε να βγουν οι μάσκες, θέμα χρόνου το 4ο κύμα που θα φέρει η μετάλλαξη Δέλτα, δεν αποκλείονται οριζόντια μέτρα. Ο Νίκος Σύψας «επέστρεψε» στους τηλεοπτικούς δέκτες ύστερα από πολύμηνη απουσία και προειδοποίησε ότι στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων.

Ο Νίκος Σύψας εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας (05.07.2021) στην πρωινή εκπομπή του OPEN και ένωσε τη φωνή του με όσους ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και κάλεσε να μην… γίνονται δηλώσεις πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει!

Όπως τόνισε ο Νίκος Σύψας, εάν πιεστεί το σύστημα δεν αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα και πως σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Σημείωσε δε ότι είναι ελάχιστη η πιθανότητα ένας εμβολιασμένους να μολύνει άλλους.

Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης και ζήτησε από τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί αν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχιστούν, σχεδόν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη. Και αυτό, πρόσθεσε, θα σημάνει μεγάλο κίνδυνο και τεράστια πίεση και πάλι στο σύστημα υγείας.

Όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγεία, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι να έρθουν νέα οριζόντια μέτρα προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένα νέο lockdown, απάντησε: «Έχουν γίνει πολλές φορές αυτές οι δηλώσεις στο παρελθόν και είδατε τα αποτελέσματα. Καλό είναι να μην γίνονται αυτές οι δηλώσεις. Ο ιός έχει την δική του ατζέντα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, η Επιτροπή δεν έδωσε ποτέ οδηγία για να βγουν οι μάσκες. «Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση ότι η επιτροπή έχει δώσει την οδηγία, πετάμε τις μάσκες. Η επιτροπή δεν είπε ποτέ αυτό. Το έχει διευκρινίσει πολύ καλά η κυρία Παπαευαγγέλου. Η επιτροπή κρίνοντας την κατάσταση της χώρας, την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι συνεχίζουμε όπως πριν. Η μόνη περίπτωση που δεν χρειάζεται είναι όταν περπατάμε στον δρόμο και δεν υπάρχει συνωστισμός.

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας έχουμε το πορτοφόλι, τα κλειδιά και την μάσκα μας. Τώρα αν για κάποιο λόγο είδαμε τίτλους “πετάμε τις μάσκες” εγώ δεν το κατανοώ. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος στην κοινωνία. Τεράστιο λάθος. Ποτέ δεν το είπε επιτροπή» τόνισε.

 

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ) προνήγγειλε ότι θα γίνονται με rapid ή μοριακό τεστ. Όσον αφορά στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, δεδομένου ότι το πιθανότερο είναι σε αυτά να βρίσκονται οικογένειες, δεν θα είναι απαραίτητο το τεστ.

Εκτίμησε επίσης ότι αφού θα υπάρχουν τα τεστ, είναι δύσκολο να υπάρξουν απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό.

πηγη. newsit.gr