Oι Έλληνες “ΑΕΤΟΙ” είναι ΠΑΝΤΟΥ!!! Πήρε γερό μάθημα η Άγκυρα: Μirage 2000-5 απομάκρυναν τουρκικό ελικόπτερο – Πήγαν να στήσουν θρασύτατη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο!

Η Τουρκία αυξάνει την ένταση πλέον καθημερινά. Χθες τα μηνύματα που πέρασε ο Ερντογάν δεν ήταν ενθαρρυντικά. Θα συνεχίσει τις προκλήσεις και η Αθήνα πρέπει πλέον να παίξει και άλλα χαρτιά, πέρα από τα διπλωματικά.

Σε μια ακόμα κίνηση που καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις της προχώρησε η Άγκυρα την ώρα που οι διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Τουρκίας προετοίμαζαν τη συνάντηση κορυφής στην Αγγλία.

Μόλις οι τουρκικές Αρχές πληροφορήθηκαν, με τη γνωστή «χρονοκαθυστέρηση», ότι το φορτηγό πλοίο «Νew Leo» πλέει ακυβέρνητο ανατολικά της Σκύρου, απογείωσαν ελικόπτερο το οποίο χωρίς καν να καταθέσει σχέδιο πτήσης επιχείρησε να πετάξει δυτικά και να προσεγγίσει την περιοχή του ναυαγίου στην καρδιά του Αιγαίου.

Η πρόκληση όμως πήρε άμεση απάντηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη στον αέρα πετούσε ζεύγος ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 τα οποία έσπευσαν δίπλα στο τουρκικό ελικόπτερο πριν καν προχωρήσει βαθιά στο Αιγαίο, αναφέρει το newpost.gr

Ταυτόχρονα σχεδόν με την απογείωση του ελικοπτέρου οι γείτονες έδωσαν άμεσα εντολή σε σκάφος της ακτοφυλακής τους να σπεύσει στην περιοχή και να διεκδικήσει συμμετοχή στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Πάγια τακτική της Άγκυρας είναι να στέλνει «κατόπιν εορτής» τα σωστικά της μέσα και να δηλώνει ότι δεν θα αναφέρεται στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και ανήκει στο Λιμενικό Σώμα.

Το σκάφος έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση αφού είχε να καλύψει δεκάδες ναυτικά μίλια με κακές καιρικές συνθήκες και ενώ τα ελληνικά εναέρια μέσα είχαν ήδη σπεύσει και παραλάβει τους ναυαγούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τουρκικό πλωτό είχε συνεχώς ανοιχτή την δορυφορική του συσκευή ώστε να εμφανίζεται η θέση του και ότι δήθεν συμμετείχε στην επιχείρηση.

Οι ΕΔ έστειλαν ηχηρά μηνύματα χθες και είναι πάντα σε ετοιμότητα. Όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, το Πεντάγωνο προχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.

-Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545 που θα έχει εδρεύσει στο Ηράκλειο.

Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει -όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές- τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων Σινούκ.

-Επιπλέον βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα το 2022, 2023.

Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

pentapostagma.gr