Ο διασυρμός για τις συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ για το προσφυγικό επί Μητσοτάκη – Μηταράκη

Οργουελικές συνθήκες στα ελληνικά νησιά - παρακολούθηση όλο το 24ωρο με εκατοντάδες κάμερες, drone, ακτίνες Χ - Και η ΕΕ στηρίζει και χρηματοδοτεί

Περισσότεροι από 40 ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των Πράσινων με επιστολή που υπογράφουν καταγγέλλουν τις συνθήκες περιορισμού και επιτήρησης προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. το γεγονός έχει λάβει έκταση στον ευρωπαϊκό Τύπο και ειδικά στη Γερμανία όπου οι Πράσινοι πλέον ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Με δήλωσή της στο RND η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Αλεξάνδρα Γκίζε τονίζει ότι «οι απάνθρωπες συνθήκες στους καταυλισμούς για τους πρόσφυγες μας συγκλόνισαν όλους, όπως και οι μέθοδοι με τις οποίες παρακολουθείται ο κόσμος … όλο το εικοσιτετράωρο με κάμερες, drones, σαρωτές ακτίνων Χ, μηχανισμούς εισόδου-εξόδου, μεγάφωνα». Όπως σημειώνεται, η ΕΕ χρηματοδοτεί την κατασκευή στρατοπέδων προσφύγων με πάνω από 270 εκατ. ευρώ.

Αναφορά στο δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau κάνει η ελληνόφωνη εκδοχή της Deutsche Welle, το οποίο σχολιάζει το νέο σύστημα ασφαλείας που έχει εγκατασταθεί σε ελληνικά προσφυγικά κέντρα, κάνοντας λόγο για «μία τρέλα που πρέπει να σταματήσει» και γράφει: «Αυτό που συμβαίνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε κάποια ελληνικά νησιά, μας απειλεί όλους. Πρόκειται για ένα καθεστώς πλήρους παρακολούθησης ανθρώπων, για γενικευμένες υποψίες και την καταπάτηση δικαιωμάτων. Η Ελλάδα θέτει σε λειτουργεία το σύστημα επιτήρησης των προσφύγων “Κένταυρος”, το οποίο χρηματοδοτείται από φόρους των πολιτών της ΕΕ και θα παρακολουθεί τους αιτούντες άσυλο σε κάθε βήμα στους καταυλισμούς, αναλύοντας τη συμπεριφορά τους. Αυτό είναι εφικτό επειδή οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα συρματοπλέγματα, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναζητούν προστασία και ασφάλεια, ενώ θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη βία και την έλλειψη προοπτικών, δεν έχουν τρόπο να αμυνθούν. Οι καταυλισμοί μετατρέπονται έτσι σε ένα εργαστήριο νέων τεχνικών επιτήρησης».

Καταλήγοντας, ο σχολιαστής επισημαίνει ότι στην ελληνική μυθολογία «οι Κένταυροι θεωρούνταν άγριοι, βίαιοι και λάγνοι – μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα», ενώ υπογραμμίζει σκωπτικά, ότι «όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα με αυτό το όνομα απέναντι σε αδύναμους, δείχνει τι είδους εικόνα έχει για τον άνθρωπο και τι πιστεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Πηγή: avgi.gr