Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μετά τις καταγγελίες

Την παραίτησή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο Στάθης Λιβαθινός υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτησή του, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες του iefimerida.gr ήδη από χθες. Σημειώνεται ότι ο Στάθης Λιβαθινός υπήρξε ως τον Αύγουστο του 2019 και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. H παραίτηση δρομολογήθηκε ήδη από χθες και αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, πέρα από τις καταγγελίες των φοιτητών για άσχημη συμπεριφορά και ομοφοβικά σχόλια, το ΔΣ είχε και επικοινωνία για το ζήτημα με τον Στάθη Λιβαθινό. Στόχος όλων ήταν και είναι να γίνουν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Δραματική Σχολή και το πληγωμένο Εθνικό Θεάτρο στη σκιά της υπόθεσης Λιγνάδη.
Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου
Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραίτηση του Στάθη Λιβαθινού από τη Δραματική Σχολή του, δηλώνει ότι «παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου: «Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του “Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά”».

Ακολουθεί η δήλωση του, έως πρόσφατα διδάσκοντα στο τμήμα σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού:

«ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια. Στάθης Λιβαθινός».

Οι καταγγελίες για τον Λιβαθινό
Ο Στάθης Λιβαθινός φέρεται να κατονομάζεται από φοιτητές ως ένας από τους καθηγητές που είχαν άσχημη συμπεριφορά απέναντί τους.

Υπενθυμίζουμε ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν, οι φοιτητές, το ΔΣ και οι διδάσκοντες στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχαν ανακοινώσει ότι ξεκίνησε η διαδικασία καταγγελιών από τους φοιτητές για ανεπίτρεπτες συμπεριφορές κάποιων διδασκόντων. Μιλούσαν για συνθήκες εκφοβισμού, προσβολής, ομοφοβικά σχόλια. Η διαδικασία αυτή προχώρησε προκειμένου να αλλάξει άρδην το σκηνικό και στη Δραματική Σχολή, στη βαριά σκιά που έριξε η υπόθεση Λιγνάδη.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση -επέμεναν εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου- είναι καθοριστικής σημασίας να πέσει άπλετο φως, να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές στο σώμα και το κύρος του Πολιτισμού και δη της πρώτης σκηνής της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ο Στάθης Λιβαθινός ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε τοποθετηθεί καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού στις 23/4/2015 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη.

Η ανακοίνωση για τα περιστατικά
Ας σημειωθεί ότι στην κοινή ανακοίνωση σπουδαστών-καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, που εκδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για «μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια, τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου».

Μπουγιούρης κατά Λιβαθινού: «Ησασταν χυδαίος, προσβλητικός -Σας φτύνω κατάμουτρα»
Πρόσφατα, ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης κατήγγειλε τον Στάθη Λιβαθινό, μεταξύ άλλων, για «σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογική βία, χειρισμό, τρομοκρατία και ομοφοβία».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παναγιώτη Μπουγιούρη:

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος ”δάσκαλος-πατερούλης”, αλλά διστάζουν, θα μιλήσω εγώ!

Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια, όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους!

Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος, αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως, δυστυχώς, δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας, πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό!

Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά!

Υ.γ. Δεν σας τιμά βέβαια να κρύβεστε θρασύδειλα πίσω από άλλους μαθητές, ζητώντας τους να βγουν μπροστά σύσσωμοι και να δηλώσουν τη θετική τους εμπειρία μαζί σας, αφήστε δε ότι σας εκθέτει περισσότερο ως νέος αυτόχειρας σκόρερ!
Η μεγαλομανία σας ακόμη και τώρα δεν σας αφήνει να καταλάβετε ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, γιατί έχω συνεργαστεί και με Λιγνάδη και Φιλιππίδη και Χαϊκάλη και ναι, εμένα δεν με ”βίασαν”! Και λοιπόν;».